Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: Šteta od uzurpacije državnog poljoprivrednog zemljišta meri se stotinama miliona evra. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine najavljuje oštru borbu protiv uzurpatora, a stručnjaci savetuju da se u tom cilju ojača nadležna inspekcija, da kontrole krenu od krupnih uzurpatora ka sitnijim, ali i da se neizostavno sredi stanje u Katastru nepokretnosti


Šteta od uzurpacije državnog poljoprivrednog zemljišta, na kojem privatnici imaju useve a ne plaćaju zakup, meri se stotinama miliona evra, procena je Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Resorni ministar, Branislav Nedimović, najavljuje da će oštra borba protiv uzurpatora biti prioritet Vlade, a stručnjaci savetuju da se u tom cilju ojača nadležna inspekcija, da kontrole krenu od krupnih uzurpatora ka sitnijim, ali i da se neizostavno sredi stanje u Katastru nepokretnosti.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je od donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006, 65/2008 - dr. zakon, 41/2009 i 112/2015) 2006. godine do danas ukupno bilo uzurpirano više od 370.000 hektara. A cilj tog Zakona je i bio, navode, efikasna borba protiv uzurpatora. Najviše je bilo onih koji su koristili "rupe" u prethodnom Zakonu, a od donošenja novog propisa koji reguliše tu oblast, od 2006. i 2007. godine broj otkrivenih uzurpacija, odnosno privatnika koji ilegalno obrađuju državne njive, značajno opada.

Od 2015/16. agroekonomske godine do sada, registrovano je oko 20.000 hektara uzurpiranog zemljišta, pre svega u Vojvodini, rečeno je u Ministarstvu, gde dodaju da će, uz inicijativu lokalnih samouprava, biti utvrđena konačna površina državnog zemljišta koje je korišćeno bez pravnog osnova.

Kako kažu u Ministarstvu, u Zakonu je uveden model po kojem su lokalne samouprave dužne da uzurpatorima skinu usev, a neke su to već i učinile – Irig i Inđija, na primer. Takođe, Republička poljoprivredna inspekcija ima nadležnost da protiv njih podnosi krivične krijave i stavlja gazdinstvo u pasivan status.

Savetnik premijera Dragan Glamočić ističe da su ove godine gotovo sve opštine donele godišnje programe te prvi put sve zemljište u registru može da krene u proces licitacije i izdavanja, za razliku od prošle godine, kad su to učinile 32 opštine. Program nije donela samo jedna opština, Kula, i njoj je obustavljen transfer novca.

– Do sada su gubici usled toga što poljoprivredno zemljište nije naplaćivano iznosili više od 200 miliona evra, istakao je Glamočić, podvukavši i da bi svaki predsednik opštine trebalo da "uzme metlu i napravi red u svom dvorištu". – Država je napravila propise i zato su opštine dužne da se obračunaju sa uzurpatorima.

On ističe da rešavanje problema komplikuje i to što Katastar nepokretnosti nije uređen, ali navodi i da je na tome počelo da se radi, kao i da se primećuju pomaci.

Svake godine ćemo, nadam se, imati bolje stanje – rekao je on.

Savetnik premijera Dragan Glamočić je ukazao na to da je prošle godine za izdavanje bilo opredeljeno 330.000 hektara državnog zemljišta, a da će se ove godine 460.000 hektara naći u nekom obliku zakupa.

Na osnovu tog povećanja, ove godine očekujemo da se u budžet slije više od 25 miliona evra – rekao je Glamočić.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, E. Dn., 27.08.2016.
Naslov: Redakcija