Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMEŠTANJE PALATE PRAVDE: Selidba sudova i tužilaštava iz Palate pravde treba da počne sredinom avgusta 2016. godine. Iz Ministratsva pravde navode da plan preseljenja još nije konačan i da su moguće njegove izmene u skladu sa potrebama i zahtevima predsednika sudova i javnih tužilaca iz Palate pravde. Premeštanje nekoliko stotina hiljada predmeta obezbeđivaće policija


Selidba pravosudnih institucija iz beogradske Palate pravde, koja je poslednjih dana u žiži javnosti, trebalo bi da počne najkasnije za dve nedelje, a pripreme su uveliko u toku. Selidbu predmeta, njih nekoliko stotina hiljada, obezbeđivaće policajci, kažu u Ministarstvu pravde, i dodaju da će svakom sudu i tužilaštvu biti obezbeđen adekvatan prostor, kako bi nosioci pravosudnih funkcija i zaposleni mogli nesmetano da rade.

Na ovo preseljenje reagovalo je Društvo sudija Srbije, koje tvrdi da će, prema informacijama koje imaju, samo jedna pravosudna institucija biti adekvatno smeštena. U Ministarstvu to demantuju i podsećaju da je u završetku potpuna rekonstrukcija bivše zgrade Vojno-tehničkog instituta (VTI) u Katanićevoj 15 na Vračaru, tzv. Velika Katanićeva, od 12.000 kvadrata. Kraj radova je predviđen za početak avgusta, a pravosudne institucije koje ovde budu preseljene trebalo bi da počnu da rade u prvoj polovini septembra. Zgrada je inicijalno namenjena za Apelaciono javno tužilaštvo, Drugi osnovni sud i Drugo osnovno tužilaštvo, ali i Republičko tužilaštvo i Državno veće tužilaca. Zbog otpočinjanja rekonstrukcije Palate pravde, u "Veliku Katanićevu" biće odmah preseljeni Drugi osnovni sud (građanska i krivična materija) i Drugo tužilaštvo, ali i Krivično odeljenje Višeg suda.

U najbližem komšiluku, u zgradi poznatoj kao "Mala Katanićeva", koja je takođe deo kompleksa VTI i u kojoj se nalazi Apelacioni prekršajni sud, privremenu adresu pronaći će Više tužilaštvo.

Ministarstvo pravde ističe da naveden plan preseljenja još nije konačan i da su moguće njegove izmene u skladu s potrebama i zahtevima predsednika sudova i javnih tužilaca iz Palate pravde.

- Podsećamo da u Palati pravde, u kojoj su neke od najvažnijih pravosudnih institucija, više od četiri decenije nije bilo gotovo nikakvog renoviranja ili rekonstrukcije - kažu u Ministarstvu.

Planirano je da se Prvi osnovni sud (krivična materija) i Prvo osnovno tužilaštvo privremeno presele u SIV 2, koji će do preseljenja biti prilagođen potrebama ovih institucija. SIV 2 će čak dobiti i svoju pritvorsku jedinicu. Zasada je u planu da Treći osnovni sud (krivična materija) i Treće osnovno tužilaštvo smeštaj nađu u zgradi Trećeg osnovnog suda na Novom Beogradu, na Bulevaru Mihajla Pupina 16.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 28.07.2016.
Naslov: Redakcija