Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOZI ZAKONA O PREVOZU PUTNIKA I TERETA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU: Usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa propisima EU, unapređenje kvaliteta prevoza i povećanje bezbednosti svih učesnika u prevozu


Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije u okviru 16. vanrednog zasedanja razmatraju Predlog zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju i Predlog zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Obrazlažući predloge zakona ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, rekla je da je cilj donošenja ovih zakona da se omogući efikasniji sistem transporta i smanji siva ekonomija zbog koje je država godišnje oštećena za više od 100 miliona evra.

Ona je dodala da će usvajanjem ta dva zakona biti omogućena lojalna konkurencija između transportnih preduzeća, a onima koji nelegalno posluju da uđu u legalne tokove.

Kako je ministarka navela, ovi zakoni su nužni da bi se uveli standardi i uskladilo domaće zakonodavstvo sa propisima EU, unapredio kvalitet prevoza i povećala bezbednost svih učesnika u prevozu.

Mihajlović je, podsetivši na to da su tu oblast do sada uređivala četiri zakona, saopštila podatak da se od ukupnog obima prevoza tereta 80 odsto obavlja u drumskom saobraćaju, dok se od ukupnog obima transporta putnika 74 odsto njih preveze u drumskom saobraćaju.

Mihajlović je navela da veruje da će predoženi zakoni doprineti efikasnoj transportnoj privredi u Srbiji i omogućiti još veće prihode prevoznicima, samim tim i državi, kroz plaćanje svih obaveza koje oni moraju da plate. 

Izvor: Vebsajt Tanjug, 28.07.2015.