Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Nacionalni prosvetni savet odlučio da će Informatika i računarstvo ostati izborni predmet za učenike osnovnih škola. I dalje će se od petog do osmog razreda učiti Tehničko i informatika (TIO), obavezna dva časa nedeljno, i Informatika i računarstvo, izborno jedan čas nedeljno. Izmene sadržaja doživeće nastavni programi predmeta Od igračke do računara (1-4. razred), Informatika i računarstvo (izborni od 5. do 8) i Informatika i računarstvo (obavezan u srednjim školama)


Informatika i računarstvo ni sledeće školske godine neće biti obavezan predmet, odlučio je Nacionalni prosvetni savet (NPS). Predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržala su samo tri člana, od tridesetak, koliko je bilo prisutno na sednici.

Postojeći predmeti samo će dobiti malo savremenije sadržaje, ali i dalje će se od petog do osmog razreda učiti Tehničko i informatika (TIO), obavezna dva časa nedeljno, i Informatika i računarstvo, izborno jedan čas nedeljno.

Izmene sadržaja doživeće nastavni programi predmeta Od igračke do računara (1-4. razred), Informatika i računarstvo (izborni od 5. do 8) i Informatika i računarstvo (obavezan u srednjim školama). Najveća zamerka članova NPS bila je brzina kojom se predlog donosi. Prema rečima predsednika prof. dr Aleksandra Lipkovskog, predlog je dobar, ali bi valjalo da bude uveden tek od školske 2017/18. godine.

- Načelno podržavam ovaj predlog, ali je primena od septembra preuranjena. Poseban problem je tehnička realizacija, jer nemaju sve škole dovoljno kabineta i računara, a da bi oprema bila u dobrom stanju, potrebno je zaposliti dodatne osobe koje bi to radile - ocenio je Lipkovski.

Predstavnica predlagača, dr Snežana Marković, tvrdila je, međutim, da tehnički uslovi postoje. A u predlogu je opet navedeno da će biti obezbeđeni do septembra. U odnosu na predlog koji je predstavila na prethodnoj sednici NPS, ovaj je dodatno modifikovan - nije tražila blok nastavu i smanjenje nastave svih ostalih predmeta za jednu nedelju, kako bi se obezbedilo dovoljno časova informatike. Protiv toga su se pobunila društva nastavnika određenih predmeta.

Predstavnici Zavoda za unapređivanje kvaliteta obrazovanja, čiji je inače posao da reformišu nastavne planove i programe, izneli su niz zamerki na predlog Ministarstva prosvete, koji je sastavljala radna grupa od 50 članova. Prof. dr Irini Reljin, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, podržala je predlog da informatika bude obavezan predmet osnovcima. Ona je rekla da bi njen predlog bio još "radikalniji", kao i da očekuje da se od prvog razreda osnovne škole uvede informatička pismenost i da se od prvog dana razvija algoritamski način mišljenja kod dece.

Odlukom većine članova najvišeg prosvetnog tela, međutim, na informatiku će i dalje ići samo osnovci koji to žele.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izrazilo je žaljenje zbog toga što Informatika i računarstvo od izbornog nije postao obavezni predmet.

- Predlog za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta dobio je podršku velikog broja kompanija iz IKT sektora - saopšteno je iz Ministarstva.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, pozdravila je odluku Nacionalnog prosvetnog saveta da usvoji novi nastavni program informatike u narednoj školskoj godini, izrazivši istovremeno žaljenje što nije prihvaćen i predlog da taj predmet bude obavezan za učenike starijih razreda osnovnih škola.

"Učinjen je veliki korak napred za mlade generacije time što su prihvaćene predložene inovacije u izučavanju informatike i računarstva u duhu potreba savremenog trenutka. Nažalost, očekivali smo da ovaj predmet bude obavezan od petog do osmog razreda", navela je Matićeva.

Ona je dodala da Ministarstvo smatra da institucionalna priprema za savremeno okruženje, kada je reč i o profesionalnim orijentacijama, mora početi od osnovnog obrazovanja.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržavalo je inicijativu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koja je imala i podršku poslovnog IKT sektora, za uvođenje informatike i računarstva u obavezni nastavni program, i učestvovalo je u radu Radne grupe za definisanje predloga izmena nastavnih planova i programa iz oblasti tehnike, tehnologije i informatike u osnovnim i srednjim školama.

"Nadamo se da će unapređenje programa u pravcu savremenih tehnoloških promena, voditi i do uvođenja obavezne informatike u školama u Srbiji u što kraćem roku, kako bi reforma obrazovanja i napori koje Vlada Republike Srbije ulaže u proces osavremenjivanja kako nastave tako i školskih objekata dali puni rezultat", rekla je Matić.

Ona je istakla značaj predloženog nastavnog programa ne samo za obrazovanje učenika u pravcu razvijanja logičkog aparata i prevazilaženja korisničke uloge, već i za obrazovanje nastavnika neinformatičkih predmeta u cilju dosezanja digitalne kompetentnosti.

Matićeva je navela da su nedostaci u postojećem programu iz informatike bili uočeni i tokom kampanje IT karavan, koju je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija nedavno sprovelo u 15 gradova Srbije.

Izvor: Vebsajt Novosti I Tanjug, 27.06.2016.
Naslov: Redakcija