Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OMBUDSMAN PREDLOŽIO MODEL ZAKONA O DRŽAVNOJ POMOĆI POSLE ELEMENTARNE NEPOGODE: Zakonom bi se garantovalo pravo građana na državnu pomoć


Model Zakona o državnoj pomoći posle elementarne nepogode, koji je Zaštitnik građana uputio Vladi, temelji se na istim principima kao i dosadašnji proces pružanja pomoći nakon majskih poplava i Nacrt Zakona o upravljanju rizikom od elementarnih nepogoda, izjavio je direktor Kancelarije za obnovu poplavljenih područja, Marko Blagojević.

"Ideja ombudsmana je da se uspostavi održiv sistem za pomoć građanima nakon elementarnih nepogoda, a upravo se na toj ideji temelji i Nacrt Zakona o upravljanju rizikom od elementarnih nepogoda. Uzećemo u obzir predloge Zaštitnika građana i ne sumnjam da ćemo se lako dogovoriti oko tog zakona", rekao je Blagojević.

On je napomenuo da je prva verzija Nacrta zakona o upravljanju rizikom od elementarnih nepogoda gotova, da se trenutno razmatra u Vladi, kao i da očekuje da se taj zakon nađe pred poslanicima u septembru.

Blagojević je podsetio da je Zakon o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 75/2014), a koji reguliše i pomoć države građanima, donet kao "leks specijalis", a da će budući zakon omogućiti da se kreira održiv sistem u kome će tačno biti predviđeno ponašanje države u pomoći građanima nakon nepogoda.

U izradi Zakona o upravljanju rizikom od elementarnih nepogoda pomažu UN, Svetska banka, bilateralni partneri, domaće institucije… jer je oblast koju zakon treba da uredi, kako je naveo, ogromna i kompleksna.

Blagojević je podsetio da je Zaštitnik građana u izveštaju pozitivno ocenio aktivnosti na pružanju pomoći i saniranju posledica prošlogodišnjih poplava.

Zaštitnik građana uputio je Vladi Srbije Model zakona o državnoj pomoći posle elementarne nepogode kojim bi se, po prvi put, garantovalo pravo građana na državnu pomoć.

Kako je navedeno, po važećim propisima, država ima mogućnost ali ne i obavezu da pomogne, što bi prihvatanjem ovog modela bilo promenjeno, takođe se, pored garancije prava građana, predviđaju uslovi i procedura za ostvarivanje prava na državnu pomoć, kao i način vršenja kontrole, što se do sada razlikovalo od slučaja do slučaja.

Projekat izrade Modela zakona o državnoj pomoći posle elementarne nepogode podržala je Ambasada Kraljevine Danske u Srbiji, a ostvarena je saradnja i sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 27.06.2015.