Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA o tehničkim i drugim zahtevima za pepeo, kao građevinski materijal namenjen za upotrebu u izgradnji, rekonstrukciji, sanaciji i održavanju infrastrukturnih objekata javne namene: Upotrebom pepela pri izgradnji puteva štedi se 30 do 80 odsto sredstava u odnosu na korišćenje standardnog materijala - kamena, peska, šljunka


Vlada Srbije je u četvrtak 25. juna 2015. godine usvojila Uredbu o tehničkim i drugim zahtevima za pepeo, kao građevinski materijal namenjen za upotrebu u izgradnji, rekonstrukciji, sanaciji i održavanju infrastrukturnih objekata javne namene, koja će stupiti na snagu 3. jula.

Uredbom se bliže propisuju uslovi za korišćenje pepela kao građevinskog materijala i u Srbiji budući da takva praksa u zemljama SAD i Evropske unije postoji više od 50 godina.

Pepeo se koristi kao sirovina za proizvodnju cementa, kao dodatak za beton, u izgradnji puteva, kao agregat, pri izgradnji nasipa, nosećih slojeva kolovoznih konstrukcija, za stabilizaciju tla, za poboljšanje mehaničkih svojstava, a može se koristiti i pri izgradnji donjih strojeva železničkih pruga.

Upotrebom pepela iz termoelektrana i drugih termoenergetskih objekata u izgradnji puteva mogu se ostvariti uštede od 30 od 80 odsto, u poređenju sa korišćenjem standardnih građevinskih materijala - kamena, peska i šljunka.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dejana Trifunovića, pepeo će u narednom periodu biti korisćen za gradnju autoputeva, pruga i drugih infrastrukturnih objekata i dodao da postojeće zalihe pepela iznose 200 miliona tona.

Trifunović je rekao da je vrednost aktulenih infrastrukturnih projekata oko pet milijardi evra, računajući i gradnju brze pruge Beograd - Budimpešta, kao i da će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preporučivati upotrebu pepela.

On je izrazio očekivanje da će se pepeo koristiti u gradnji Koridora 11, Moravskog koridora odnosno autoputa od Pojata do Preljine, Fruškogorskog koridora od Rume do Novog Sada, gradnju pruge Beograd - Budimpešta, obnovi barske pruge i drugim projektima.

"Postoji odluka EPS- a je da se pepeo besplatno koristi za javne projekte infrastrukture. Oko 200 miliona tona pepela ima na deponijama, čija se tržišna vrednost oko milijardu evra", rekao je Trifunović dodajući da na tržištu tona pepela vredi pet evra.

On je naveo da je ministarstvo pripemilo jasne standarde za gradnju upotrebom pepela, kao i da će primeniti praksu drugih država koje više decenija koriste pepo u gradnju, poput SAD i Kini.

Na skupu u PKS je istaknuto da deponije pepela i šljake zauzimaju oko 1.400 hektara plodnog zemljišta u Srbiji, kao i da se godišnje proizvede šest miliona tona letećeg pepela, koji nastaje sagorevanjem lignita.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 26.06.2015.