Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Nacrt pravilnika za predlaganje i izbor kandidata za nosioca javnotužilačke funkcije


Na osnovu člana 159. i 165. Ustava Republike Srbije ("Službeni glasnik RSˮ, broj 98/2006), čl. 74, 75, 78. do 82. Zakona o javnom tužilaštvu ("Službeni glasnik RSˮ, br. 116/2008,104/2009, 101/2010, 78/2011 - dr. zakon, 101/2011, 38/2012 - odluka US, 121/2012, 101/2013, 111/2014 - odluka US i 117/2014), člana 13. stav 1. tač. 1. do 4. Zakona o Državnom veću tužilaca ("Službeni glasnik RSˮ, br. 116/2008, 101/2010 i 88/2011), imajući u vidu i Preporuke Komiteta ministara Saveta Evrope o ulozi javnih tužilaca u krivično-pravnom sistemu (Rec (2000) 19), kao i preporuke 6. Zasedanja Konferencije Generalnih tužilaca Evrope ("Budimpeštanska uputstvaˮ, maj 2005 god.)

Državno veće tužilaca donosi

NACRT
PRAVILNIKA ZA PREDLAGAN
JE I IZBOR
KANDIDATA ZA NOSIOCA JAVNOTUŽILAČKE FUNKCIJE

PREČIŠĆENA VERZIJA od 27.04.2015

GLAVA I

OPŠTE ODREDBE

Predmet i cilj
Član 1.

Pravilnikom za predlaganje i izbor kandidata za nosioca javnotužilačke funkcije (u daljem tekstu: Pravilnik) utvrđuju se kriterijumi i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti i uređuje postupak za predlaganje i izbor kandidata za zamenike javnih tužilaca i uređuje postupak za predlaganjekandidata za izbor Republičkog javnog tužioca i javnih tužilaca.

Postupak za predlaganje i izbor isključuje bilo kakvu vrstu nedozvoljenog uticaja i diskriminaciju na osnovu rase, boje kože, pola, starosnog doba, nacionalne pripadnosti, etničkog porekla, verskih uverenja, jezika, političke ili sindikalne pripadnosti ili nekog drugog ličnog svojstva, poštujući vladavinu prava i zalaganje za demokratske vrednosti.

Pri predlaganju i izboru kandidata za javne tužioce i zamenike javnih tužilaca vodi se računa o nacionalnom sastavu stanovništva, odgovarajućoj zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina i poznavanju stručne pravne terminologije na jeziku nacionalne manjine koja je u službenoj upotrebi u javnom tužilaštvu.

Član 2.

Pravilnikom se utvrđuju kriterijumi i merila za:

predlaganje kandidata za prvi izbor za zamenika javnog tužioca,

izbor zamenika javnih tužilaca,

predlaganje kandidata za izbor Republičkog javnog tužioca i javnih tužilaca.

Opšti i posebni uslovi za izbor
Član 3.

U postupku izbora kandidata za nosioca javnotužilačke funkcije učestvuju kandidati koji ispunjavaju opšte i posebne uslove za izbor u skladu sa Zakonom o javnom tužilaštvu, Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i drugih posebno teških krivičnih dela, Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine i Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.


Kriterijumi za predlaganje, izbor i utvrđivanje liste
Član 4.

Kriterijumi za predlaganje i izbor kandidata za nosioca javnotužilačke funkcije su stručnost, osposobljenost i dostojnost.

Ispunjenost kriterijuma za predlaganje i izbor kandidata za nosioca javnotužilačke funkcije utvrđuje se merilima.

Merila se iskazuju bodovima.

Najveći mogući broj bodova iznosi 70.


Stručnost
Član 5.

Stručnost podrazumeva posedovanje teorijskog i praktičnog znanja potrebnog za obavljanje javnotužilačke funkcije.

Osposobljenost
Član 6.

Osposobljenost podrazumeva veštine koje omogućavaju efikasnu primenu specifičnih pravničkih znanja u rešavanju javnotužilačkih predmeta.

Veštine predstavljaju sposobnost donošenja odluka, spremnost za obavljanje funkcije, posvećenost, objektivnost, sposobnost planiranja i organizacije, pregovaranja i posredovanja, rešavanja konfliktnih situacija, jasno izražavanje, spremnost za preduzimanje novih radnih zaduženja i rad sa modernim informacionim i komunikacionim tehnologijama i zainteresovanost za stalno usavršavanje.

Osposobljenost uključuje i dodatno obrazovanje od značaja za rad javnog tužilaštva, radno iskustvo u inostranstvu u vezi sa strukom i radno iskustvo predavača u institucijama od značaja za rad javnog tužilaštva.

Dostojnost
Član 7.

Dostojnost podrazumeva moralne osobine koje javni tužilac i zamenik javnog tužioca treba da poseduje i ponašanje u skladu sa tim osobinama.

Moralne osobine su poštenje, savesnost, pravičnost, dostojanstvenost, istrajnost i uzornost, a ponašanje u skladu sa tim osobinama podrazumeva čuvanje ugleda javnog tužilaštva u službi i izvan nje, svest o društvenoj odgovornosti, održavanje samostalnosti i nepristrasnosti, pouzdanosti i dostojanstva u službi i izvan nje i preuzimanje odgovornosti za unutrašnju organizaciju i pozitivnu sliku o javnom tužilaštvu u javnosti.

Dostojnost predstavlja ugled koji kandidat za nosioca javnotužilačke funkcije uživa u profesionalnoj sredini i van nje.

Dostojnost se pretpostavlja.

ALTERNATIVA: DOSTOJNOST SE NE PRETPOSTAVLJA.

Nedostojan kandidat ne može biti predložen i/ili biran.

GLAVA II

POSTUPAK ZA IZBOR

Oglašavanje izbora
Član 8.

Postupak za izbor kandidata za nosioca javnotužilačke funkcije otpočinje donošenjem odluke Državnog veća tužilaca (u daljem tekstu: Veće) o oglašavanju izbora.

Veće donosi odluku o oglašavanju izbora za javne tužioce najkasnije šest meseci pre isteka funkcije javnog tužioca, a tri meseca od dana kada je mesto zamenika javnog tužioca postalo slobodno ili upražnjeno, u zavisnosti od potreba.


Oglas se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbijeˮ i drugom sredstvu javnog obaveštavanja koje pokriva teritoriju cele Republike Srbije, kao i na internet stranici Veća.

Forma i sadržina oglasa se propisuje Poslovnikom o radu Državnog veća tužilaca.

Podnošenje prijava
Član 9.

Prijave se podnose Veću u roku od 15 dana od dana objavljivanja oglasa.

Uz prijavu se podnose dokazi o ispunjenosti uslova za izbor.

Kandidat koji je nosilac javnotužilačke funkcije ne podnosi dokaze o ispunjenosti uslova za izbor.

Na sednici Državnog veća tužilaca Veće odlukom formira posebnu Komisijuza izbor kojučine najmanje tri člana i sekretar Veća, koja po isteku roka za podnošenje prijava utvrđuje blagovremenost i potpunost podnetih prijava.

Neblagovremene ili nepotpune prijave Komisija odbacuje zaključkom. Na zaključak je dozvoljen prigovor Veću u roku od tri dana od dana dostavljanja.

 Blagovremene i potpune prijave Komisija dostavlja Veću na dalji postupak.

Pribavljanje podataka i mišljenja

Član 10.

Državno veće tužilaca pribavlja podatke i mišljenja o stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata.

Podaci i mišljenja pribavljaju se od organa i organizacija u kojima je kandidat radio u pravnoj struci.

Podaci i mišljenja za nosioce javnotužilačke funkcije se pribavljaju u skladu sa Pravilnikom o kriterijumima i merilima za vrednovanje rada javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

GLAVA III

POSTUPAK ZA PREDLAGAN
JE KANDIDATA ZA PRVI IZBOR

ZA ZAMENIKA JAVNOG TUŽIOCA

Ispunjenost kriterijuma

Član 11.

U postupku za predlaganje kandidata za prvi izbor za zamenika javnog tužioca (u daljem tekstu: kandidat) ispunjenost kriterijuma utvrđuje se na osnovu sledećih merila:

pisanog testa,

usmenog testa.

Test
Član 12.

Kandidat polaže test radi utvrđivanja ispunjenosti kriterijuma stručnosti i osposobljenosti.

Test se sastoji iz pisanog testa i usmenog testa.

Sadržinu i formu pisanog testa propisuje Veće u Priručniku.

(Dodati više o sadržini i formi testa).

Pisani test se polaže anonimno, pod jedinstvenom šifrom.

Na usmenom testu se utvrđuje veština komunikacije, umešnost obrazlaganja pravnih stavova, profesionalni integritet i analizira studija slučaja.

Pisani test i usmeni test sastavlja i sprovodi komisija formirana od strane Veća.

Komisiju čine najmanje tri člana Veća i stručna lica po pozivu.

Kandidat polaže test jednom u toku jednog kandidovanja i ne može polagati test više od tri puta.

Vrednovanje testa

Član 13.

Državno veće tužilaca u Priručniku predviđa način vrednovanja pisanog i usmenog testa.

Ocena pisanog testa se iskazuje bodovima od 1 do 50.

Ocena usmenog testa se iskazuje bodovima od 1 do 20.

Kandidat koji je na pisanom testu postigao manje od 11 bodova ne polaže usmeni test (eliminiše se iz daljeg postupka izbora).

Konačna ocena Komisije za usmeni test predstavlja zbir pojedinačnih ocena članova Komisije podeljen sa brojem članova Komisije.

Kandidati koji ne polažu pisani test

Član 14.

Kandidati iz javnog tužilaštva koji su radili na poslovima tužilačkog pomoćnika u trajanju od najmanje 5 godina i kandidati koji su završili početnu obuku na Pravosudnoj akademiji ne polažu pisani test.

U zavisnosti od poslednje ocene na osnovurešenja oocenjivanju, kandidat iz javnog tužilaštva ostvaruje:

Za ocenu "ne zadovoljavaˮ - ne dobija bodove,

Za ocenu "zadovoljavaˮ - 10 bodova,

Za ocenu " dobarˮ - 30 bodova,

Za ocenu "ističe seˮ - 40 bodova,

Za ocenu "naročito se ističeˮ - 50 bodova.

U zavisnosti od završne ocene na osnovu Uverenja o završenoj početnoj obuci na Pravosudnoj akademiji, kandidat koji je završio početnu obuku na Pravosudnoj akademiji ostvaruje:

Za ocenu 1 - ne dobija bodove,

Za ocenu 2 - 10 bodova,

Za ocenu 3 - 30 bodova,

Za ocenu 4 - 40 bodova,

Za ocenu 5 - 50 bodova.

Najviša ocena kandidata iz javnog tužilaštva i kandidata koji je završio početnu obuku na Pravosudnoj akademiji izjednačava se sa maksimalnim brojem bodova na pisanom testu - 50 bodova.

Kandidati iz javnog tužilaštva i kandidati koji su završili početnu obuku na Pravosudnoj akademiji nezadoljni ocenom rada, odnosno završnom ocenom, imaju pravo da polažu pismeni test.

Kandidati iz javnog tužilaštva i kandidati koji su završili početnu obuku na Pravosudnoj akademiji su dužni da u prijavi navedu da li će im se ispunjenost kriterijuma stručnosti i osposobljenosti vrednovati na osnovu ocene rada, odnosno završne ocene ili pisanog testa.

Ocena pisanog testa je konačna.

Dostojnost

Član 15.

Nije dostojan kandidat koji je pravnosnažno osuđen za krivično delo na kaznu zatvora od najmanje šest meseci ili za kažnjivo delo koje ga čini nedostojnim za vršenje javnotužilačke funkcije.

DOPUNITI DOSTOJNOST SHODNO MIŠLJENJU SAVETA EVROPE.

MIŠLJENJE KOLEGIJUMA ZA SARADNIKE?

GLAVA IV

POSTUPAK ZA IZBOR ZAMENIKA JAVNOG TUŽIOCA

Član 16.

Postupak za izbor zamenika javnog tužioca primenjuje se prilikom izbora zamenika javnih tužilaca koji su na stalnoj funkciji, u drugo ili više javno tužilaštvo.

Član 17.

Zamenici javnog tužioca koji su prvi put izabrani na ovu funkciju, biraju se na stalnu funkciju odlukom Državnog veća tužilaca, osim ukoliko u periodu od tri godine njihov rad nije ocenjen dva puta ocenom "ne zadovoljavaˮ.

Ispunjenost kriterijuma

Član 18.

U postupku za izbor zamenika javnog tužioca stepen ispunjenosti kriterijuma kandidata utvrđuje se na osnovu sledećih merila:

1. stručnosti i osposobljenosti,

2. razgovora.

Vrednovanje stručnosti i osposobljenosti

Član 19.

Stručnost i osposobljenost kandidata za izbor za zamenika javnog tužioca se utvrđuje na osnovu ocene vrednovanja rada prema Pravilniku o kriterijumima i merilima za vrednovanje rada javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

Ocena vrednovanja rada "izuzetno uspešno obavlja javnotužilačku funkcijuˮ se vrednuje sa 50 bodova.

Ocena vrednovanja rada "uspešnoobavlja javnotužilačku funkcijuˮ se vrednuje sa 30 bodova.

Ocena vrednovanja rada "ne zadovoljavaˮ ne dobija bodove.

Ukoliko kandidat nema ocenu vrednovanja rada, Državno veće tužilaca će naložiti javnom tužilaštvu u kome kandidat obavlja funkciju zamenika javnog tužioca da izvrši vanredno vrednovanje rada kandidata i tako donetu ocenu dostavi Veću.

Razgovor sa prijavljenim kandidatom
Član 20.

Pre donošenja odluke o izboru Veće obavlja razgovor sa prijavljenim kandidatom.

Razgovor ima za cilj da utvrdi veštinu komunikacije, spremnost za obavljanje javnotužilačke funkcije i profesionalni integritet neophodan za funkciju na koju se kandiduje.

Ocena razgovora se iskazuje bodovima od 1 do 20.

Veće obrazuje komisiju za obavljanje razgovora koja je sastavljena od izbornih članova Veća prema nivou i vrsti nadležnosti u skladu sa Poslovnikom. 

Komisija pismenim pozivom obaveštava kandidata o vremenu i mestu obavljanja razgovora.

Komisija sačinjava zapisnik o obavljenom razgovoru sa svakim kandidatom, koji potpisuju članovi komisije i kandidat, i dostavlja Veću.

Dostojnost

Član 21.

Nije dostojan kandidat koji je pravnosnažno osuđen za krivično delo na kaznu zatvora od najmanje šest meseci ili za kažnjivo delo koje ga čini nedostojnim za vršenje javnotužilačke funkcije.

DOPUNITI DOSTOJNOST SHODNO MIŠLJENJU SAVETA EVROPE.

Rang lista
Član 22.

Veće sastavlja rang listu kandidata za predlaganje i izbor zamenika javnog tužioca nakon sprovedenog postupka, na osnovu zbira bodova.

Ukoliko više kandidata koji su nosioci javnotužilačke funkcije ostvare isti broj bodova, prednost ima kandidat koji ima duži staž posle položenog pravosudnog ispita.

Ukoliko više kandidata koji nisu nosioci javnotužilačke funkcije i kandidat koji obavlja javnotužilačku funkciju imaju isti broj bodova, prednost ima kandidat koji obavlja javnotužilačku funkciju.

Ukoliko više kandidata koji nisu nosioci javnotužilačke funkcije ostvare isti broj bodova, prednost ima kandidat koji ima duži staž na pravnim poslovima posle položenog pravosudnog ispita.

Rang lista iz stava 1. ovog člana objavljuje se na internet prezentaciji i oglasnoj tabli Veća.

Prigovor na rang listu

Član 23.

Na rang listu kandidat može izjaviti prigovor Veću u roku od tri dana od dana objavljivanja.

Odluke Veća po prigovoru na rang listu

Član 24.

Veće odbacuje prigovor ukoliko je nedozvoljen i neblagovremen.

Veće odbija prigovor ukoliko je neosnovan.

Veće usvaja prigovor ukoliko je osnovan i menja rang listu u skladu sa usvojenim prigovorom.

Odluka po prigovoru mora biti obrazložena.

Predlaganje i izbor

Član 25.

Veće predlaže kandidata za izbor za zamenika javnog tužioca ili donosi odluku o izboru kandidata za zamenika javnog tužioca.

Veće obrazlaže predlog i odluku o izboru kandidata za zamenika javnog tužioca.

Pravna zaštita

Član 26.

Odluka Veća o izboru kandidata za zamenika javnog tužioca je konačna.

Protiv odluke Veće iz stava 1. može se pokrenuti upravni spor.

Postupak iz stava 2 se vodi shodno Zakonu o upravnim sporovima.

GLAVA V

POSTUPAK ZA PREDLAGANJE KANDIDATA

ZA IZBOR JAVNIH TUŽILACA

Ispunjenostkriterijuma

Član 27.

U postupku predlaganja kandidata za izborjavnog tužioca stepen ispunjenostikriterijuma utvrđuje se na osnovu sledećih merila:

1. stručnosti i osposobljenosti,

2. predstavljanja programa organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva,

3. pisanog testa,

Kandidati koji su nosioci javnotužilačke funkcije ne polažu pisani test.

Vrednovanje stručnosti i osposobljenosti

Član 28.

Stručnost i osposobljenost kandidata za izbor javnog tužioca se utvrđuje na osnovu ocene vrednovanja rada prema Pravilniku o kriterijumima i merilima za vrednovanje rada javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

Ocena vrednovanja rada "izuzetno uspešno obavlja javnotužilačku funkcijuˮ se vrednuje sa 50 bodova.

Ocena vrednovanja rada "uspešnoobavlja javnotužilačku funkcijuˮ se vrednuje sa 30 bodova.

Ocena vrednovanja rada "ne zadovoljavaˮ ne dobija bodove.

Ukoliko kandidat nema ocenu vrednovanja rada, Državno veće tužilaca će naložiti ovlašćenom javnom tužiocu da izvrši vanredno vrednovanje rada kandidata i tako donetu ocenu dostavi Veću.

Pisani test

Član 29.

Pisani test sprovodi se radi utvrđivanja ispunjenosti kriterijuma stručnosti i osposobljenosti kandidata koji nije nosilac javnotužilačke funkcije.

Pisani test se sastoji od izrade javnotužilačkih odluka i umešnosti obrazlaganja pravnih stavova na osnovu studije slučaja, u zavisnosti od nadležnosti javnog tužilaštva za koje se kandiduje.

(Dodati više o sadržini i formi testa).

Sadržinu i formu testa propisuje Veće u Priručniku.

Pisani test sastavlja i sprovodi komisija formirana od strane Veća.

Komisiju čine najmanje tri člana Veća i stručna lica po pozivu.

Pisani test se sprovodi anonimno.

Kandidat polaže test jednom u toku jednog kandidovanja i ne može polagati test više od tri puta.

Vrednovanje pisanog testa

Član 30.

Državno veće tužilaca ocenjuje pisani test.

Ocena pisanog testa su:

1. položio - "izuzetno uspešno"(50),

2. položio - "uspešno" (30),

3. nije položio.

Ukoliko kandidat nije položio test, nema pravo da nastavi postupak kandidovanja za izbor.

Predstavljanje programa organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva

Član 31.

Kandidati za izbor javnog tužioca predstavljaju program organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva, na osnovu kojeg se utvrđuje sposobnost kandidata za organizovanja rada, poznavanje poslova tužilačke uprave, zalaganje za očuvanje ugleda javnog tužilaštva u javnosti i druge mere od značaja za rad javnog tužilaštva za koje se kandiduje.

Vrednovanje programa organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva

Član 32.

Ocena programaiskazuje se bodovima od 1 do 20 bodova.

Ocena se daje na osnovu kvaliteta programa - 10 bodova i ostvarljivosti programa - 10 bodova.

Konačna ocena Komisije za predstavljanje programa predstavlja zbir pojedinačnih ocena članova Komisije podeljen sa brojem članova Komisije.

Dostojnost

Član 33.

Nije dostojan kandidat koji je pravnosnažno osuđen za krivično delo na kaznu zatvora od najmanje šest meseci ili za kažnjivo delo koje ga čini nedostojnim za vršenje javnotužilačke funkcije.

DOPUNITI DOSTOJNOST SHODNO MIŠLJENJU SAVETA EVROPE.

Rang lista
Član 34.

Veće sastavlja rang listu kandidata za izbor javnih tužilaca nakon sprovedenog postupka na osnovu zbira bodova.

Rang lista iz stava 1. ovog člana objavljuje se na internet prezentaciji i oglasnoj tabli Veća.

 Prigovor na rang listu

Član 35.

Na rang listu kandidat može izjaviti prigovor Državnom veću tužilaca u roku od tri dana od dana objavljivanja.

Odluke Državnog veća tužilaca po prigovoru na rang listu

Član 36.

Veće odbacuje prigovor ukoliko je nedopušten i neblagovremen.

Veće odbija prigovor ukoliko je neosnovan.

Veće usvaja prigovor ukoliko je osnovan i menja rang listu u skladu sa usvojenim prigovorom.

Utvrđivanje liste za izbor

Član 37.

Veće utvrđuje listu jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca.

Ukoliko ima više kandidata Veće sastavlja listu na osnovu zbira bodova.

Lista kandidata iz stava 1. mora biti obrazložena.

Lista kandidata iz stava 1. se dostavlja Vladi, koja predlaže Narodnoj skupštini jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca.

GLAVA VI

POSTUPAK ZA PREDLAGANJE KANDIDATA

ZA IZBOR REPUBLIČKOG JAVNOG TUŽIOCA

Ispunjenost kriterijuma

Član 38.

U postupku predlaganja kandidata za izborRepubličkog javnog tužioca ispunjenostkriterijuma utvrđuje se na osnovu sledećih merila:

1. stručnosti i osposobljenosti,

2. predstavljanja programa organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva,

3. pisanog testa,

Kandidati koji su nosioci javnotužilačke funkcije ne polažu pisani test.

Vrednovanje stručnosti i osposobljenosti

Član 39.

Stručnost i osposobljenost kandidata za izbor Republičkog javnog tužioca se utvrđuje na osnovu ocene vrednovanja rada prema Pravilniku o kriterijumima i merilima za vrednovanje rada javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, osim kandidata koji obavlja funkciju Republičkog javnog tužioca i zamenika Republičkog javnog tužioca.

Ocena vrednovanja rada "izuzetno uspešno obavlja javnotužilačku funkcijuˮ se vrednuje sa 50 bodova.

Ocena vrednovanja rada "uspešnoobavlja javnotužilačku funkcijuˮ se vrednuje sa 30 bodova.

Ocena vrednovanja rada "ne zadovoljavaˮ ne dobija bodove.

Ukoliko kandidat nema ocenu vrednovanja rada, Državno veće tužilaca će naložiti ovlašćenom javnom tužiocu da izvrši vanredno vrednovanje rada kandidata i tako donetu ocenu dostavi Veću.

Ocena stručnosti i osposobljenosti kandidata

iz Republičkog javnog tužilaštva

Član 40.

(DA LI VEZATI SA PRETHODNIM ČLANOM POŠTO NE POSTOJI OPIS OCENE?)

Ocena vrednovanja rada kandidata koji obavlja funkciju Republičkog javnog tužioca utvrđuje se na osnovu sposobnosti rukovođenja Republičkim javnim tužilaštvom, sposobnosti nadzora nad radom nižih javnih tužilaštava i predstavljanja organa u državi i van nje za period od jedne godine do dana objavljivanja oglasa.

Ocena vrednovanja rada kandidata koji obavlja funkciju zamenika Republičkog javnog tužioca utvrđuje se na osnovu vrste i složenosti poslova koje obavlja, kvaliteta obrazloženja akata i stručnog znanja iz posebnih oblasti od značaja za rad u javnom tužilaštvu za period od jedne godine do dana objavljivanja oglasa.

Ocenu vrednovanja rada iz stava 1. daje komisija Državnog veća tužilaca, po pribavljenom mišljenju kolegijuma Republičkog javnog tužilaštva.

Ocenu vrednovanja rada iz stava 2. daje Republički javni tužilac po pribavljenom mišljenju kolegijuma Republičkog javnog tužilaštva.

Ukoliko su kandidati Republički javni tužilac i zamenik Republičkog javnog tužioca, ocenu vrednovanja kandidata daje komisija Državnog veća tužilaca.

Komisiju čine tri člana Državnog veća tužilaca, od kojih su najmanje dva nosioci javnotužilačke funkcije.

Mišljenje kolegijuma Republičkog javnog tužilaštva

Član 41.

U postupku davanja mišljenja kolegijuma Republičkog javnog tužilaštva shodno se primenjuju odredbe ovog Pravilnika o davanju mišljenja kolegijuma za izbor javnih tužilaca.

Vrednovanje stručnosti i osposobljenosti kandidata

iz Republičkog javnog tužilaštva

Član 42.

Kandidatu za izbor Republičkog javnog tužioca koji je dobio ocenu "naročito se ističeˮ dodeljuje se 50 bodova, kandidatu koji je dobio ocenu "ističe seˮ dodeljuje se 30 bodova, dok kandidat koji je dobio ocenu "ne ističe seˮ ne dobija bodove.

Kandidat koji obavlja funkciju Republičkog javnog tužioca, zamenika Republičkog javnog tužioca ili javnog tužioca i nije zadovoljan ocenom može podneti zahtev za preispitivanje ocene komisiji Državnog veća tužilaca.

Komisiju čini pet članova Državnog veća tužilaca, od kojih su najmanje četiri nosioci javnotužilačke funkcije.

Odluku o zahtevu donosi komisija Državnog veća tužilaca u roku od 15 dana od dana prijema zahteva.

Odlukom se potvrđuje ili preinačava ocena u povoljniju.

Pisani test

Član 43.

Pisani test sprovodi se radi utvrđivanja ispunjenosti kriterijuma stručnosti i osposobljenosti kandidata koji ne obavlja javnotužilačku funkciju.

(Dodati više o sadržini i formi testa).

Pisani test se sastoji od izrade javnotužilačkih odluka i umešnosti obrazlaganja pravnih stavova na osnovu studije slučaja.

Sadržinu i formu testa propisuje Veće u Priručniku.

Pisani test sastavlja i sprovodi komisija formirana od strane Veća.

Komisiju čine najmanje tri člana Veća i stručna lica po pozivu.

Pisani test se sprovodi anonimno.

Kandidat polaže test jednom u toku jednog kandidovanja i ne može polagati test više od tri puta.

Vrednovanje pisanog testa

Član 44.

Državno veće tužilaca ocenjuje pisani test.

Ocena pisanog testa su:

1. položio - "izuzetno uspešno"(50),

2. položio - "uspešno" (30),

3. nije položio.

Ukoliko kandidat nije položio test, nema pravo da nastavi postupak kandidovanja za izbor.

Predstavljanje programa organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva

Član 45.

Kandidati za izbor Republičkog javnog tužioca predstavljaju program organizacije i unapređenja rada Republičkog javnog tužilaštva, u kom izlažu predloge i ciljeve u vezi sa organizacijom i obavljanjem poslova tužilačke uprave i radom u Republičkom javnom tužilaštvu, načinom vršenja nadzora i predstavljanjem Republičkog javnog tužilaštva.

Vrednovanje programa organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva

Član 46.

Ocena programa se iskazuje bodovima od 1 do 20 bodova.

Ocena se daje na osnovu kvaliteta programa - 10 bodova, i ostvarljivosti programa - 10 bodova.

Konačna ocena Komisije za predstavljanje programa predstavlja zbir pojedinačnih ocena članova Komisije podeljen sa brojem članova Komisije.

Dostojnost

Član 47.

Nije dostojan kandidat koji je pravnosnažno osuđen za krivično delo na kaznu zatvora od najmanje šest meseci ili za kažnjivo delo koje ga čini nedostojnim za vršenje javnotužilačke funkcije.

DOPUNITI DOSTOJNOST SHODNO MIŠLJENJU SAVETA EVROPE.

Član 48.

Rang lista

Veće sastavlja rang listu kandidata za izbor Republičkog javnog tužioca nakon sprovedenog postupka na osnovu zbira bodova.

U slučaju da kandidat za izbor Republičkog javnog tužioca koji nije nosilac javnotužilačke funkcije i kandidat koji obavlja javnotužilačku funkciju imaju isti broj bodova, prednost ima kandidat koji obavlja javnotužilačku funkciju.

Prigovor na rang listu

Član 49.

Na rang listu kandidat može izjaviti prigovor Državnom veću tužilaca u roku od tri dana od dana objavljivanja.

Odluke Državnog veća tužilaca po prigovoru na rang listu

Član 50.

Veće odbacuje prigovor ukoliko je nedopušten i neblagovremen.

Veće odbija prigovor ukoliko je neosnovan.

Veće usvaja prigovor ukoliko je osnovan i menja rang listu u skladu sa usvojenim prigovorom.

Utvrđivanje liste za izbor

Član 51.

Veće utvrđuje listu jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca.

Ukoliko ima više kandidata Veće sastavlja listu na osnovu zbira bodova.

Lista kandidata iz stava 1. mora biti obrazložena.

Lista kandidata iz stava 1. se dostavlja Vladi, koja predlaže Narodnoj skupštini jednog ili više kandidata za izbor na funkciju Republičkog javnog tužioca.

GLAVA VII

POSTUPAK ZA PREDLAGANJE I IZBOR KANDIDATA

ZA NOSIOCA JAVNOTUŽILAČKE FUNKCIJE U

TUŽILAŠTVIMA POSEBNE NADLEŽNOSTI

Izbor zamenika javnog tužioca u javnim tužilaštvima posebne nadležnosti

Član 52.

Izbor zamenika javnog tužioca u javnim tužilaštvima posebne nadležnosti sprovodi se u skladu sa zakonima koji uređuju organizaciju i nadležnost navedenih javnih tužilaštava i ovim pravilnikom.

Predlaganje kandidata za izbor javnih tužilaca u

javnim tužilaštvima posebne nadležnosti

Član 53.

Prilikom predlaganja kandidata za izbor javnog tužioca u javnom tužilaštvu posebne nadležnosti shodno se primenjuju zakoni koji uređuju organizaciju i nadležnost ovih javnih tužilaštava i ovaj pravilnik u delu koji se odnosi na predlaganje kandidata za izbor Republičkog javnog tužioca.

Kandidat za javnog tužioca posebne nadležnosti koji obavljaju javnotužilačku funkciju ne polažu pisani test.

GLAVA VIII

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 54.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbijeˮ, i primenjuje se odmah.

BRIŠE SE izuzev članova 27, 44., i 65., koji se primenjuju godinu dana (ALTERNATIVA: tri godine) nakon početka primene Pravilnika o kriterijumima i merilima za vrednovanje rada zamenika javnog tužioca i javnih tužilaca.

Danom početka primene članova 27, 44. i 65. ovog Pravilnika prestaju da važe članovi od 20. do 25., od 37. do 42. i od 57. do 61. ovog Pravilnika.

PREDSEDNIK

DRŽAVNOG VEĆA TUŽILACA

Zagorka Dolovac

 BRIŠE SE

REPUBLIKA SRBIJA

PRVO OSNOVNO JAVNO

TUŽILAŠTVO U BEOGRADU

Datum:

Na osnovu člana 25 Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti za predlaganje i izbor kandidata za nosioca javnotužilačke funkcije daje se

M I Š LJ E NJ E K O L E G I J U M A

O R A D U

ZAMENIKA JAVNOG TUŽIOCA ___________________________________ ZA PERIOD OD ___________________DO _________________________-.

P i t a nj a:

1. Da li svojim ponašanjem doprinosi ugledu javnog tužilaštva?

DA NE

2.Da li se ophodi sa poštovanjem prema drugim nosiocima javnotužilačke funkcije, zaposlenima u javnom tužilaštvu i strankama u postupku?

DA NE

3.Da li svoju javnotužilačku funkciju vrši savesno, nepristrasno i profesionalno?

DA NE

OBRAZLOŽENJE:

OCENA:

POZITIVNO NEGATIVNO

POTPIS ČLANA KOLEGIJUMA:

REPUBLIKA SRBIJA

VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO

U BEOGRADU

Datum:

Na osnovu člana 46. Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti za predlaganje i izbor kandidata za nosioca javnotužilačke funkcije daje se

M I Š LJ E NJ E K O L E G I J U M A

O R A D U

JAVNOG TUŽIOCA ___________________________________ ZA PERIOD OD ___________________DO _________________________-.

P i t a nj a:

1.Da li rukovodi javnim tužilaštvom profesionalno, savesno i nepristrasno?

DA NE

2. Da li svojim radom doprinosi zakonitosti i samostalnosti u obavljanju javnotužilačke funkcije?

DA NE

3. Da li svojim ponašanjem doprinosi ugledu javnog tužilaštva i štiti ličnost nosilaca javnotužilačke funkcije?

OBRAZLOŽENJE:

OCENA:

POZITIVNO NEGATIVNO

POTPIS ČLANA KOLEGIJUMA:

Izvor: Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije, 28.05.2015.