Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAOPŠTENJE SA SEDNICE VLADE AP VOJVODINE ODRŽANE 28.5.2014. GODINE: Utvrđen Predlog pokrajinske skupštinske odluke o završnom računu budžeta AP Vojvodine za 2013. godinu


Članovi Pokrajinske vlade su na sednici, kojoj je predsedavao predsednik dr Bojan Pajtić, jednoglasno prihvatili da od svojih mesečnih primanja, izdvoje sredstva u visini od 10.000 dinara, koja su namenili za pomoć ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima u Srbiji.

Vlada AP Vojvodine je na sednici utvrdila Predlog pokrajinske skupštinske odluke o završnom računu budžeta AP Vojvodine za 2013. godinu i Izveštaj o izvršenju Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu APV za 2013. godinu. U protekloj godini, ostvareni budžet iznosio je 66,9 milijardi dinara. Budžetski prihodi su iznosili 61,9 milijardi dinara, što je za nešto više od 4 milijarde manje nego 2012. godine. Prihodi preneti iz ranijeg perioda u iznosu od 4,9 milijardi dinara, a što sve zajedno čini 86,39 odsto u odnosu na planiranih 77,4 milijardi. Rashodi su ostvareni u visini od 61 milijarde dinara. Prema završnom računu budžeta AP Vojvodine za 2013. godinu, ostvaren je suficit 4,2 milijarde dinara.

Ustupljeni poreski i ostali budžetski prihodi ostvareni su u iznosu od 12,6 milijardi dinara ili skoro 110 odsto. Transferna sredstva su ostvarena u iznosu od 37,8 milijardi dinara, što čini 80 odsto u odnosu na planiranih 47 milijardi dinara. Transferna sredstva čine 61 odsto ukupno ostvarenog budžeta u 2013. godini. Primanja od domaćih zadužuvanja ostvarena su u visini od 4,9 milijardi dinara ili 70 odsto u odnosu na planiranih 7,1 milijardu dinara. Prihodi od privatizacije su ostvareni u iznosu od 322 miliona, što je nešto više od planiranih.

Članovi Vlade Vojvodine usvojili su i informaciju o ostvarenju javnih prihoda i primanja u AP Vojvodini u periodu januar - mart 2014. godine.

Pokrajinska vlada je na sednici donela je odluke o broju studenata za upis u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih studija u visokim školama strukovnih studija čiji je osnivač AP Vojvodina, osnovnih studija na fakultetima u sastavu Univerziteta u Novom Sadu i master akademskih studija i doktorskih studija, koji se finansiraju iz budžeta AP Vojvodine

Odlukom je utvrđeno da se u školskoj 2014/2015. godini u prvu godinu studija upiše ukupno 1.256 studenata čije će se obrazovanje finansirati iz budžeta u visokim školama strukovnih studija čiji je osnivač AP Vojvodina. Broj studenata je u odnosu na odluku iz prethodne školske godine povećan za 7. Povećanje broja budžetskih studenata je rezultat uvođenja novog akreditovanog programa.

Na fakultetima u sastavu Univerziteta u Novom Sadu, predviđeno je da u školskoj 2014/2015. godini prvu godinu osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija upiše ukupno 9.085 studenata, a od ovog broja je 5.156 studenta čije će se obrazovanje finansirati iz budžeta. Broj studenata je u odnosu na odluku iz prethodne školske godine povećan za 43. Povećan broj studenata koji se finansiraju iz budžeta je na onim studijskim programima za čije školovanjem postoji potreba u privredi, odnosno predstavljaju deficitarna zanimanja - (softversko inženjerstvo i u skladu sa potrebama Naftne industrije Srbije), kao i zbog činjenice da se na nekim studijskim programima (Akademiji umetnosti u Novom Sadu) upisuju studenti svake druge godine.

Na fakultetima u sastavu Univerziteta u Novom Sadu, predviđeno je da u školskoj 2014/2015. godini prvu godinu master akademskih studija i doktorskih studija upiše ukupno 5.770 studenata - 2.866 studenta, čije će se obrazovanje finansirati iz budžeta. Broj studenata je u odnosu na Odluku iz prethodne školske godine smanjen za 35.

Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 28.5.2014.