Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROSLEĐIVANJE PREKRŠAJNIH PRIJAVA PREKRŠAJNOM SUDU


Policijska uprava u Novom Sadu odbacila je danas tvrdnje Strukovnog udruženja policije "Dr Arčibald Rajs" da od ukupnog broja podnetih prekršajnih prijava Policijske uprava u Novom Sadu u poslednje tri godine više od devet hiljada nije prosleđeno Prekršajnom sudu u Novom Sadu, a zbog čega su najavili obraćanje ministru policije.

U saopštenju novosadske policije ističe se da ta Uprava ima mesnu nadležnost na području 11 opština Južnobačkog okruga, za koje su mesno nadležni prekršajni sudovi u Novom Sadu, Bečeju i Bačkoj Palanci, kojima su sve prijave prosleđene.

"U periodu od četiri godine, 2010-2013. godine, Policijska uprava Novi Sad podnela je prekršajnim sudovima u Novom Sadu, Bečeju i Bačkoj Palanci, ukupno 22. 404 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, po osnovu Zakona o javnom redu i miru. Od ovog, ukupnog, broja podnetih zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, Policijska uprava u Novom Sadu podnela je 13. 258 zahteva Prekršajnom sudu u Novom Sadu. Preostalih 9. 144 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, Policijska uprava u Novom Sadu dostavila je, dakle, prekršajnim sudovima u Bečeju i Bačkoj Palanci", navodi se u saopštenju.

Iz Strukovnog udruženja policije poručuju da i dalje stoje iza tvrdnje da postoji neslaganje u broju podnetih zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka i broja zaprimljenih takvih zahteva u sudu.

"Mi smo putem Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja od Policijske uprave u Novom Sadu tražili podatak koliko je podneto zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a od prekršajnog Suda koliko je zaprimio takvih zahteva od Policijske uprave u Novom Sadu"", objasnio je za RTV predsednik ovog udruženja Nenad Ljubišić.

On je dodao da su odgovori ove dve institucije potvrdili neslaganje i da se to jasno vidi u dokumentima koje je priložio.

Izvor: RTV