Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAVRŠENA PETA SEDNICA PRVOG REDOVNOG ZASEDANJA NARODNE SKUPŠTINE: Usvojen Zakon o žičarama za transport lica, Izmene Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, Zakon o ugovorima o prevozu u železničkom saobraćaju, Zakon o upotrebi znakovnog jezika


Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o žičarama za transport lica, koji predviđa da se prilikom projektovanja i izgradnje žičara obavezno izrađuje i sigurnosna analiza.

Ta analiza treba da obuhvata sve bezbednosne uslove za postrojenje žičare i okolinu, a koji se odnose na projektovanje, izgradnju i rad.

Rešenje kojim se odobrava rad žičare predstavlja uslov za otpočinjanje njenog rada, a rad, održavanje i kontrola obavezno se prilagođavaju tehničkim uslovima, kao i rizicima lokacije na kojoj se nalazi.

Odobrenje za rad donosi se na osnovu upotrebne dozvole i obnavlja se nakon isteka roka od godinu dana, a upravljač je dužan da obezbedi pravovremeno i stručno održavanje žičare, koje se sprovodi putem tehničkog pregleda, jednom godišnje, nakon remonta, a po potrebi i češće.

Taj pregled obavljaju ovlašćeni subjekti i njime se utvrđuje da li je postrojenje žičare opremljeno i da li se održava u skladu sa propisima i tehničkim uslovima koji se odnose na konstrukciju, opremu, održavanje i opremljenost žičare propisanim uređajima.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, pa će se ubuduće naknada za slučaj nezaposlenosti isplaćivati isključivo kada je osiguranik u radnom odnosu 12 meseci neprekidno ili sa prekidima poslednjih 18 meseci.

Takođe, usvojenim izmenama se omogućava reforma Nacionalne službe za zapošljavanje, u skladu sa preporukama Svetske banke, ali i potrebama tržišta rada i te službe.

Određena je obaveza svakom zaposlenom u toj službi da se konstantno obučava i usavršava, a broj članova Upravnog odbora smanjuje se sa devet na sedam.

Skupština je usvojila i Zakon o ugovorima o prevozu u železničkom saobraćaju kojim se uspostavljaju prava i obaveze putnika u železničkom saobraćaju u cilju osnaživanja pravca putnika i poboljšanja efikasnosti i atraktivnosti železničkog saobraćaja.

Osnovni cilj donošenja ovog zakona je povećanje ukupne transportne efikasnosti, uvođenje principa slobodnog pristupa koji podrazumeva iste uslove za sve korisnike i prevoznike, unifikacija osnovnih prevoznih isprava kako bi se pojednostavili postupci prilikom preuzimanja putnika i stvari kao i prilikom primopredaje između prevoznika koji obavljaju prevoznu uslugu u jednom prevoznom lancu od polazne do krajnje stanice.

Usaglašavaju se prava i obaveze putnika u Srbiji sa standardima koji se primenjuju u zemljama EU čime se podiže kvalitet železničkog prevoza i njegova pouzdanost u odnosu na druge vidove saobraćaja.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su i Zakon o upotrebi znakovnog jezika. Usvajanje tog zakona treba da omogući puno uključivanje u sve društvene tokove gluvih osoba sa invaliditetom i to ravnopravno sa drugima, jer im se jedino na taj način omogućava ostvarivanje prava, obaveza i pravnog interesa u različitim postupcima pred javnim službama, u obrazovnom procesu, kod poslodavca i u svim drugim slučajevima.

Reguliše se upotreba znakovnog jezika u političkom životu, obrazovno vaspitnom radu i drugim oblastima.

Njime se, pored ostalog, predviđaju kazne od 200 do 500.000 dinara za pravna lica koja zabrane ili onemoguće upotrebu znakovnog jezika u ustanovama obrazovanja, usluge tumača kod poslodavca, u udruženjima, savezima i javnim službama.

Parlament je ratifikovao sporazume Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o vazdušnom saobraćaju, Srbije i Kine o vazdušnom saobraćaju, kao i sporazum Srbije i Makedonije o utvrđivanju granične procedure za železnički granični prelaz Preševo-Tabanovce.

Izvor: Tanjug, 28.4.2015.