Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ISTIČE ROK ZA DOSTAVLJANJE KONSOLIDOVANIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA: 30. april 2014. godine


Agencija za privredne registre podseća da 30. aprila 2014. godine ističe rok do kojeg se mogu dostaviti konsolidovani finansijski izveštaji sa podacima o poslovanju ekonomskih celina za 2013. godinu u Republici Srbiji. U skladu sa odredbama čl. 27. Zakona o računovodstvu, obveznici sastavljanja i dostavljanja konsolidovanih finansijskih izveštaja su sva matična pravna lica koja imaju kontrolu nad jednim ili više zavisnih i podređenih pravnih lica u zemlji ili inostranstvu. Konsolidovani finansijski izveštaji za 2013. godinu sastavljaju se na obrascima propisanim podzakonskim aktima donetim u skladu sa važećim odredbama starog Zakona o računovodstvu i reviziji.

Kao i ranijih godina, obveznicima je omogućeno da konsolidovane finansijske izveštaje za 2013. godinu sastave i dostave primenom posebne aplikacije Agencije ili u pisanoj formi.

Aplikacija za sastavljanje konsolidovanih finansijskih izveštaja može se preuzeti sa internet stranice Agencije www.apr.gov.rs , iz dela "Finansijski izveštaji i bonitet". Finansijski izveštaj sastavljen primenom posebne aplikacije Agencije, dostavlja se najpre u elektronskoj formi (putem interneta na poseban web servis Agencije), a potom se odštampan primerak tog izveštaja, potpisan i overen u skladu sa propisima, dostavlja i poštom.

Uz konsolidovani finansijski izveštaj matično pravno lice dužno je da Agenciji dostavi i sledeću propratnu dokumentaciju:

- popunjen Zahtev za registraciju konsolidovanog finansijskog izveštaja - u originalu, potpisan i overen u skladu sa propisima;

- spisak zavisnih pravnih lica u zemlji i inostranstvu sa njihovim identifikacionim podacima (naziv, adresa i matični broj) sa stanjem na dan 31.12.2013. godine - ili kao zaseban dokument ili u okviru Napomena uz konsolidovani finansijski izveštaj; spisak koji se dostavi kao zaseban dokument mora biti u originalu, potpisan od strane zakonskog zastupnika i overen u skladu sa propisima;

- dokaz o uplati naknade propisane Odlukom o naknadama za poslove registracije i druge usluge koje pruža Agencija; uplata se vrši na račun 840-29775845-87, a u pozivu na broj upisuje se 09 -matični broj matičnog pravnog lica.

Konsolidovani finansijski izveštaji dostavljaju se u vidu preporučene poštanske pošiljke na adresu: Agencija za privredne registre, Registar finansijskih izveštaja, Brankova 25, 11000 Beograd.

Osnovne informacije u vezi konsolidovanih finansijskih izveštaja za 2013. godinu, kao i praćenje toka prijema i obrade tih izveštaja obezbeđeno je na internet stranici Agencije, u delu "Finansijski izveštaji i bonitet".

Izvor: Vebsajt Agencije za privredne registre, 28.4.2014.