Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INICIJATIVA ZA IZMENU ZAKONA O RADU: Samostalni sindikat trgovine traži da se Zakonom propiše zabrana rada trgovaca nedeljom i državnim praznicima, jer taj posao nije od javnog značaja i ne zahteva da se radi bez prekida


Nedelja bi za sve srpske trgovce mogla da postane neradna ako nadležni prihvate inicijativu Samostalnog sindikata trgovine da u Zakonu o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014 - dalje: Zakon) decidno piše da su nedelja i državni praznici neradni dani za trgovce, jer taj posao nije od javnog značaja i ne zahteva da se radi bez prekida.

Poslodavci se sa takvom inicijativom ne slažu.

Iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija kažu da će predlog biti razmotren, ali da se ne sme ugroziti poslovanje trgovaca i zarada na koju računaju.

Ukoliko se ovaj predlog usvoji, mnogi zaposleni bi odahnuli. Pored toga što veliki broj njih nije prijavljen, iz sindikata trgovine kažu da oni često rade i više od 40 sati, koliko predviđa radna nedelja u Srbiji.

"U trgovini Srbije ima 200.000 zaposlenih, od toga je 80 odsto žena, sa zaradama koje se kreću oko 200 evra", kaže Radoslav Topalović, predsednik sindikata trgovine.

"Stanovništvo će ručati nedeljom i kupiće to u subotu, jer zna da prodavnica ne radi nedeljom. Samim tim ako se ne smanjuje promet u prodavnicama, ne bi se smanjio ni PDV, ni prihod u budžetu. Treće, neće ostati manje zaposlenih u trgovini, zbog toga što će biti povećan promet četvrtkom, petkom, subotom", ističe on.

Zoran Vujović iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća, ne slaže se sa usvajanjem ovakve inicijative.

- Mi smo protiv predloga sindikata iz više razloga. Jedan od razloga je što subotom i nedeljom možemo da ostvarimo prihode. Drugo je što svim korisnicima koji rade radnim danima, možemo da ostavimo mogućnost da obave kupovine ili neke zanatske usluge - objašnjava on.

Iz Ministarstva ističu da nije dobro da država samostalno donosi rešenja koja utiču na tržište, već da bi trgovci morali sami da se dogovore.

"Otvoreni smo za saradnju, pa donećemo zajedno neku odluku. Ali da vidimo šta je to što odgovara radnicima i sindikatima, šta odgovara poslodavcima, i na kraju država će se svakako složiti sa tom odlukom koja bude u interesu svih zainteresovanih strana", kaže Željko Rakić iz Ministarstva.

Sve članice sindikata trgovine jugoistočne Evrope, koga čine sindikati iz Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Republike Srpske, Rumunije, Turske i Srbije svojim Vladama poslaće zahtev za uvođenje nedelje kao neradnog dana.

Izvor: Vebsajt B92 i N1, 27.03.2016.
Naslov: Redakcija