Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

BESPOVRATNA SREDSTAVA EU I ŠVAJCARSKE ZA MLADE PREDUZETNIKE: Javni poziv za dodelu 180 hiljada evra bespovratnih sredstava mladima iz 34 opštine jugoistočne i jugozapadne Srbije za pokretanje svog biznisa. Konkurs je otvoren do 11. maja 2016. godine


Evropska Unija i vlada Švajcarske objavili su, u okviru programa Evropski Progres, javni poziv za dodelu 180 hiljada evra bespovratnih sredstava mladima iz 34 opštine jugoistočne i jugozapadne Srbije za pokretanje svog biznisa.

Pravo učešća na konkursu imaju nezaposleni mladi od 18 do 30 godina starosti, koji su u trenutku objavljivanja javnog poziva prijavljeni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje najmanje tri meseca neprekidno, a imaju stalno prebivalište i planiraju pokretanje biznisa u jednoj od opština koje su uključene u realizaciju programa Evropski Progres.

Programom su obuhvaćene opštine: Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin, Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac.

Program će podržati do 20 start-up preduzeća u oblasti proizvodnje, informacionih tehnologija i prehrambene industrije, odnosno prerade hrane sa najviše 10.000 evra, a najmanje 2.500 evra po projektu.

Konkurs je otvoren do 11. maja 2016. godine, a više informacija o samom pozivu kao i detaljna dokumentacija za prijavljivanje dostupni su na veb sajtu Evropskog Progresa.

Evropski Progres neće dodeljivati novčana bespovratna sredstva, već će u odobrenoj vrednosti biti nabavljene mašine, oprema i druga trajna dobra (uključujući i softver) neophodna za pokretanje biznisa.

Nakon konačnog odobrenja predloga projekta, a pre nabavke i isporuke tražene opreme, mašina i trajnih dobara, buduće mlade preduzetnice i preduzetnici će započeti proces registracije preduzeća kod Agencije za privredne registre.

"Procena projekata je konkurentni proces od dve faze. Prva faza podrazumeva dostavljanje koncepta poslovne ideje, dok će u drugoj fazi kandidati i kandidatkinje koji uđu u uži izbor biti u obavezi da pohađaju program obuke iz preduzetništva. Samo oni koji uspešno završe program obuke i postignu unapred određene ciljeve ispuniće uslov da konkurišu sa kompletnim predlozima projekta", kaže Ana Nedeljković, menadžerka sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru programa Evropski Progres.

Kako bi približio uslove konkursa, Evropski Progres će tokom aprila 2016. održati informativne sesija na jugoistoku i jugozapadu Srbije.

Aktivnosti Evropskog Progresa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, EU i vlada Švajcarske podržavaju sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), navodi se u saopštenju.

Dokumentacija sa obrascima za popunjavanje može se preuzeti ovde.

Poziv za dostavljanje predloga projekata može se preuzeti ovde.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 28.03.2016.
Naslov: Redakcija