Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Za boravak dece u predškolskim i školskim ustanova, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja, neophodno je da su deca vakcinisana, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije. Kazna za roditelje ili staratelje koji ne budu vakcinisali svoju decu, propisana u iznosu od 30.000 do 150.000 dinara


Poslednjih godina, sve je više roditelja koji odbijaju da vakcinišu svoju decu. Zato je nedovoljno dece vakcinisano, a u poslednje vreme počele su da se pojavljuju davno iskorenjene bolesti.

Da bi se povećao broj vakcinisane dece u Srbiji, usvojen je novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016 - dalje: Zakon) i nove novčane kazne za one koji odbijaju vakcinaciju.

Kalendar vakcinacije se nije promenio, ali Zakon jeste. Po novom Zakonu u Srbiji je vakcinacija obavezna i to propisanim vakcinama protiv zaraznih bolesti. Roditelji koji odbijaju da vakcinišu svoju decu, moraće da plate kaznu i to od 30.000 do 150.000 dinara.

Potvrda o zdravstvenom stanju deteta koja je neophodna za upis u školu ili vrtić, nekompletna je bez potvrde o vakcinaciji.

"Ništa se nije promenilo u vezi roditelja i državnih ustanova po pitanju vakcinacije. Uvedena je samo jedna nova odredba da je za boravak u predškolskim i školskim ustanovama potrebno da dete ima uredan vakcinalni status. Time se ne meša u upisnu politiku i to ne znači da dete ne može da se upise u školu i vrtić, već postoji obaveza saradnje između obrazovnih institucija, predškolskih i školskih ustanova sa nadležnom zdravstvenom službom", kaže dr Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja za sektor inspekcijskih poslova.

Kada dođe vreme za vakcinaciju, zdravstvena služba doma zdravlja obaveštava roditelje da dovedu dete na pregled za vakcinu. Tada se utvrđuje da li dete može da primi vakcinu. Postoji privremena, ali i trajna sprečenost ukoliko odluči komisija.

"Ako se roditelj ne odazove, nadležni pedijatar upućuje prijavu i obaveštava sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja. Sanitarna inspekcija opet obaveštava roditelja da dovede dete na pregled, a ukoliko se roditelj oglušava, po Zakonu, nadležni sanitarni inspektor podnosi prijavu nadležnom sudu", objašnjava Panajotović.

Ipak neke roditelje brine da li obavezna vakcinacija mora da se odnosi i na decu koja su pod određenim rizikom još od rođenja ili boluju od nekih drugih bolesti.

"Ovo je izuzetno važno pitanje i to je zaista odgovornost lekara da to zajedno sa roditeljima proceni. Kada kažem zajedno sa roditeljima, to je da roditelji sarađuju sa pedijatrom, da prenesu sve informacije koje lekar ne zna. Postoje definisane kontraindikacije kada dete ne može i ne sme da primi određenu vakcinu. U takvom slučaju postoji komisija u kojoj je pedijatar, epidemiolog, da medicinski konstatuje da dete ne bi smelo da primi vakcinu i da bude oslobođeno vakcine", kaže direktor Instituta zdravlja "Batut", Dragan Ilić.

Novi Zakon je usklađen sa propisima EU, a stupiće na snagu 4. marta 2016. godine.

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016)

Imunizacija i hemioprofilaksa

Iz Člana 32

Imunizacija se vrši imunološkim lekovima.

Obavezna imunizacija je imunizacija lica određenog uzrasta, kao i drugih lica određenih zakonom, koju lice koje treba da se imunizuje, kao ni roditelj, odnosno staratelj ne može da odbije, osim u slučaju postojanja medicinske privremene ili trajne kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije.

Imunizacija je obavezna za:

1) lica određenog uzrasta protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, malih boginja, rubele, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B; i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije;

Za boravak dece u predškolskim i školskim ustanova, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja, neophodno je da su ispunjeni uslovi iz stava 3. tačke 1) ovog člana, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije.

Iz Člana 85

Novčanom kaznom u iznosu od 30.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

6) odbije obaveznu imunizaciju lica određenog uzrasta (član 32. stav 2); 

Izvor: Vebsajt B92, 25.02.2016.
Naslov: Redakcija