Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Na konkurs za posmatrače na izborima prijavilo se 623 lica


Na konkurs Agencije za borbu korupcije za 134 mesta za posmatrače na narednim izborima, prijavilo se čak 623 ljudi. U toku je provera kandidata, a prilikom konačnog odabira prednost će imati oni koju su već do sada imali iskustva sa proverom procesa koji prate poslovanja stranaka u toku izbornog ciklusa.

To što se za jedno mesto bori skoro pet ljudi moglo bi se objasniti finansijskim momentom. Kako je rečeno u Agenciji za borbu protiv korupcije, naknade su u iznosu od jedne do jedne i po prosečne plate u Srbiji, što je od oko 45.000 do oko 68.000 dinara.

"Sredstva za obavljanje poslova kontrole troškova izborne kampanje, shodno odredbama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti ("Sl. glasnik RS", br. 43/2011 i 123/2014), obezbeđuju se Agenciji u budžetu. Visina neto mesečne naknade za terenskog posmatrača jednaka je jednoj prosečnoj zaradi zaposlenih, za koordinatora 1,3, a za centralnog koordinatora sleduje iznos jedne i po prosečne mesečne zarade", objašnjavaju u Agenciji.

Prema pravilima, posmatrač mora biti punoletan uz najmanje završenu srednju četvorogodišnju školu. Ne smeju biti kandidati na izborima, niti angažovani u orgnizacijama koje sprovode izbore.

Izvor: Vebsajt B92, 27.02.2016.
Naslov: Redakcija