Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O TERITORIJALNOJ ORGANIZACIJI REPUBLIKE SRBIJE: Predviđeno je da Vršac, Kikinda i Pirot dobiju status grada, čime će se stvoriti uslovi za više investicija i bolji ekonomski razvoj


Narodna skupština Republike Srbije u okviru Sedmog vanrednog zasedanja raspravlja o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije.

Predlogom zakona je predviđeno da Vršac, Kikinda i Pirot dobiju status grada.

U obrazloženju se navodi da su to pogranične opštine, kojima treba pomoći da se davanjem statusa grada stvore uslovi za više investicija i bolji ekonomski razvoj.

Iz pograničnih mesta, kao što su Vršac, Kikinda i Pirot, pojačan je odliv stanovništva, posebno mladih i stručnih ljudi ka centralnim područjima države. To se nepovoljno odražava na bezbednost i pravilan regionalni razvoj zemlje. Unapređivanje statusa ovih jedinica lokalne samouprave doprineće njihovom razvoju i punom korišćenju privrednih, kadrovskih i prirodnih kapaciteta, navodi se u obrazloženju.

Kao razlog za hitno donošenje ovog zakona navodi se da se u 2016. godini očekuje značajan priliv investicija, tako da bi svako odlaganje promene trenutnog statusa uticalo na gubitak investicija, usporen razvoj i dalji odliv stanovništva.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 26.02.2016.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija