Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

AKREDITACIONO TELO SRBIJE: Štrajk u ATS ugrožava domaću privredu i dovodi u pitanje trgovinske odnose sa zemljama Evropske unije


Već nedelju dana radnici Aktreditacionog tela Srbije su u štrajku. U Privrednoj komori Srbije upozoravaju da, ako Ministarstvo privrede pod hitno ne nađe rešenje, štrajk može da naudi privredi Srbije i da dovede u pitanje trgovinske odnose sa zemljama Evropske unije.

Privrednici Srbije zabrinuti su zbog onog što se dešava u Akreditacionom telu, jer vesti o štrajku nikako ne mogu da imaju dobar odjek u Evropi. Nermina Ljubović iz Privredne komore Srbije kaže da eventualno gubljenje kredibiliteta ugrožava domaću privredu. "Postavlja se pitanje validnosti svih dokumenata koja akreditaciona tela izdaju za našu robu i u pitanju su dokumenti koji prate našu robu na tržištu", podseća Ljubović.

Time se narušava i status srpskog Akreditacionog tela u očima Evropskih institucija, objašnjava radnik u štrajku Milan Savić. "Akreditacija je deo prvog poglavlja o slobodnoj trgovini robe, da bi se slobodno vršila trgovina robe mora svako akreditaciono telo da bude deo međunarodnog akreditacionog tela", kaže i Savić i dodaje da bi u suprotnom sva roba koja ulazi i izlazi iz zemlje morala ponovo da se kontroliše.

Od 41 zaposlenog 32 već nedelju dana štrajkuje, sa jednim jedinim zahtevom - smenom v.d. direktorke.

Izvor: Vebsajt N1 info, Jelena Zorić, 27.01.2016.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija