Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK: ŠTO PRE USVOJITI ZAKON O ZAŠTITI LIČNIH PODATAKA


Realno je da se to dogodi ove godine

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport istakli su da je izgradnja efikasnog sistema zaštite podataka o ličnosti državni zadatak i da Vlada Srbije treba što pre da usvoji novi zakon kako bi počela njegova primena.

"Izgradnja sistema zaštite podataka o ličnosti je ozbiljna stvar. To je izuzetno kompleksan zadatak, i to je državni zadatak koji treba da bude prepoznat, strateški osmišljen, praćen... To ne može jedan poverenik sam da uradi", rekao je Šabić na konferenciji za novinare povodom obeležavanja Evropskog dana zaštite podataka o ličnosti.

On je ocenio da situacija u Srbiji nije zadovoljavajuća kad je reč o zaštiti podataka o ličnosti, te da smo "mogli daleko više, uz malo više odgovornosti i energije".

Prema njegovim rečima, potrebno je da u kratkom roku na sednici Vlade bude usvojen Akcioni plan i artikulisana strategija.

"Mislim da je ove godine potpuno realno da dobijemo zakon i počnemo sa njegovom primenom", istakao je Šabić.

Ocenivši da je neophodno delovati u pravcu normativnog sistema koji je, kako je rekao, nalik na "švajcarski sistem", on je podsetio da je sa saradnicima pre tri meseca pripremio novi model zakona i dostavio ga Ministarstvu pravde, ali da za sada nema nikakvih reakcija.

Takođe je napomenuo da je Srbija 2010. godine usvojila Strategiju, ali da vlada nikad nije donela Akcioni plan za njenu realizaciju, koji je trebalo da donese u roku od tri meseca.

Šabić je apelovao i na bolju edukaciju kadrova koji se bave obradom podataka.

"U relativno kratkom roku možemo definisati Akcioni plan i to je jako važno učiniti, možemo doneti pristojan zakon i možemo početi bar sa edukacijom", rekao je Šabić novinarima i upozorio da je to nezaobilazna tema i u kontekstu pregovora o članstvu Srbije u EU, naročito kad je reč o poglavljima 23 i 24.

Majkl Devenport pozdravio je rad poverenika Šabića i njegovog tima i podsetio da je u redovnom izveštaju o napretku Srbije Evropska unije uvek pozitivno ocenjivala rad te institucije.

Devenport je upozorio da se u ovoj oblasti stvari brzo menjaju i da je potrebna sinergija svih organa i institucija kako bi se obezbedila ažurnost zakonskog okvira i njegova primena.

"Nadamo se napretku u vidu usvajanja novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti", poručio je šef Delegacije EU i istakao da su potrebne hitne mere za njegovu primenu.

"EU će pratiti i dalje ovu oblast, to je naša obaveza, posebno u vezi sa primenom Akciononog plana za Poglavlje 23, koje je jedno od najvažnijih u pregovorima o članstvu u EU", zaključio je Devenport.

Šef Misije Saveta Evrope (SE) u Beogradu Tim Kartrajt rekao je da je Konvencija SE o zaštiti podataka o ličnosti, koja je usvojena 1981, jedini i najvažniji međunarodni sporazum te vrste, koji je i danas atraktivan, iako je u međuvremenu došlo do tehnološke revolucije.

Prema njegovim rečima, trenutno se pred SE postavlja cilj da se Konvencija ojača unošenjem nekih odredbi u dodatni protokol radi veće bezbednosti, što će doprineti njenoj boljoj primeni u praksi, a nadzornim organima doneće veća ovlašćenja.

"Zaštita podataka je posebno važna imajući u vidu borbu protiv terorizma. Mislim da ćemo biti na nivou tih izazova", poručio je Kartrajt. 

Izvor: Tanjug, 29.01.2015.