Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

XXI TAKMIČENJE U BESEDNIŠTVU STUDENATA PRAVNOG FAKULTETA


Dana 27. januara 2015. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu održano je XXI takmičenje u besedništvu studenata ovog fakulteta, a u okviru Svetosavskih dana koji se održavaju od 26. do 30. januara.

Pored studenata takmičenju su kao gosti prisustvovali i najviši predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva prosvete, Ministarstva pravde, Vrhovnog kasacionog suda, Republičkog javnog tužilaštva, Advokatske komore Srbije, Advokatske komore Beograda, mnogobrojne sudije, tužioci, advokati, profesori i druge ugledne ličnosti iz sveta nauke, umetnosti i politike.

12 takmičara se nadmetalo u tri kategorije:

- Slobodna tema - takmičari sami biraju temu o kojoj govore.

- Zadata tema - takmičari temu dobijaju prilikom prijavljivanja za takmičenje. Ove godine zadate teme su bile: "Tvrd je orah voćka čudnovata" (P. P Njegoš) i "Cui bono " – kome korist (Marko Tulije Ciceron).

- Improvizacija - takmičari dobijaju temu jedan sat pre nastupa. Ove godine teme su bile: “Ne dirajte moje iluzije”, “Opasnost je u odlaganju” i “Kada bi bog opet pamet delio, zar ne bi opet svako svoju izabrao”.

Vreme pojedinačne besede je po propozicijama ograničeno na sedam minuta.

Takmičare je ocenjivao žiri u sastavu: dr Ljiljana Mrkić-Popović, rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu i redovni profesor FDU;  Branislav Lečić, dramski umetnik; Ratomir-Rale Damjanović, knjževnik; mr Daniela Blaževska, predavač retorike na Pravnom fakultetu Univerziteta u Skoplju i prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta.

Pobednik u kategoriji "Zadata tema" je Mladen Stiković, student IV godine.

Pobednik u kategoriji "Slobodna tema" je Nenad Obradović, student IV godine.

Pobednik u kategoriji "Improvizacija" je Nikola Petrović, student IV godine.

Nagradu publike je dobio Stefan Cerović, student IV godine.

Dobitnik priznanja "Mladi Evropljanin" koji dodeljuje European Forum Alpbach je Nenad Obradović, student IV godine.

Za sveukupnog pobednika je proglašen Mladen Stiković, student IV godine.

Kompanija "Paragraf" je i ove godine učestvovala u ovoj svetkovini lepe reči u svojstvu pokrovitelja takmičenja, dodelivši svim prvoplasiranim takmičarima jednogodišnju pretplatu na elektronsku pravnu bazu "Paragraf Lex", i novčanu nagradu.

Kompanija "Paragraf" je takođe uzela učešće na Sajmu pravne knjige koji se održava od 26. do 30. januara u okviru Svetosavskih dana na Pravnom fakultetu. Elektronska i štampana izdanja Kompanije izazvala su interesovanje brojnih posetilaca.

Izvor: Redakcija, 29.01.2015.