Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NA PRAVNOM FAKULTETU UNIVERZITETA U BEOGRADU ODRŽANO JUBILARNO XX TAKMIČENJE U BESEDNIŠTVU: KOMPANIJA PARAGRAF PRISUTNA OD 2005. GODINE


Dana 26. januara 2014. godine u prepunom amfiteatru "Radomir D. Lukić" na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu održano je jubilarno XX Takmičenje u besedništvu studenata ovog fakulteta, a u okviru Svetosavskih dana koji se održavaju od 26. do 27. januara.

Pored studenata takmičenju su kao gosti prisustvovali i najviši predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva prosvete, Ministarstva pravde, Vrhovnog kasacionog suda, Republičkog javnog tužilaštva, Advokatske komore Srbije, Advokatske komore Beograda, mnogobrojne sudije, tužioci, advokati, profesori i druge ugledne ličnosti iz sveta nauke, umetnosti i politike. Kompanija "Paragraf" je i ove godine učestvovala u ovoj svetkovini lepe reči u svojstvu pokrovitelja takmičenja. Još 2005. godine Kompanija je prepoznala izuzetan značaj ove manifestacije i od tada neprekidno učestvuje.

12 takmičara se nadmetalo u tri kategorije:

- Slobodna tema - takmičari sami biraju temu o kojoj govore
- Zadata tema - takmičari temu dobijaju prilikom prijavljivanja za takmičenje. Ove godine zadate teme su bile: "Panta rei" i "Tužna je stvar nemati prijatelje, a još tužnija nemati neprijatelje" (Če Gevara)
- Improvizacija - takmičari dobijaju temu jedan sat pre nastupa. Ove godine teme su bile: "Ko pobedi kajaće se, ko ne pobedi kajaće se " i "Sapienti sat"(pametnom dosta)

Vreme pojedinačne besede je po propozicijama ograničeno na sedam minuta.

Takmičare je ocenjivao žiri u sastavu:

-       dr Ljiljana Mrkić-Popović, rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu i redovni profesor FDU,

-       Branislav Lečić, dramski umetnik,

-       Ratomir - Rale Damjanović, knjževnik i recitator,

-       mr Daniela Blaževska, predavač retorike na Pravnom fakultetu Univerziteta u Skoplju i

-       prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta

Posle tročasovnog nadmetanja 12 izuzetno kvalitetnih takmičara žiri je proglasio rezultate.

Pobednik u kategoriji "Zadata tema" je Sanja Lakić, studentkinja II godine.

Pobednik u kategoriji "Slobodna tema" je Mina Bogdanović, studentkinja IV godine.

Pobednik u kategoriji "Improvizacija" je Marko Šukalo, student II godine.

Nagradu publike je dobio Marko Šukalo, student II godine.

Dobitnik priznanja "Mladi Evropljanin" koji dodeljuje European Forum Alpbach je Mina Bogdanović, studentkinja IV godine.

Za sveukupnog pobednika je proglašena Sanja Lakić, studentkinja II godine

Kompanija "Paragraf" je, već tradicionalno, prvoplasiranim takmičarima u svim kategorijama dodelila kao nagradu jednogodišnju pretplatu na elektronsku pravnu bazu "Paragraf Lex", a pobednicima u sve tri kategorije i novčanu nagradu.

U sklopu svečanosti publici su se predstavili pobednici svih takmičenja od 1993. godine. Kompaniji "Paragraf" je kao dugogodišnjem sponzoru dekan Fakulteta prof. dr Sima Avramović uručio Zahvalnicu i medaljon Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Kompanija "Paragraf" je takođe uzela učešće u već tradicionalnom Sajmu pravne knjige koji je održan 26. i 27. januara u okviru Svetosavskih dana na Pravnom fakultetu. Elektronska i štampana izdanja Kompanije izazvala su interesovanje brojnih posetilaca.

Izvor: edakcija, 28.1.2014.