Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OTVARANJE KANCELARIJE ZA IZVRŠENJE ALTERNATIVNIH SANKCIJA


Alternativne sankcije u Srbiji nisu na zavidnom nivou jer je izvršeno 4,8 odsto alternativnih sankcija u odnosu na zatvorske kazne, izjavio je u Zrenjaninu direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde i državne uprave Milan Stevović.

"Mi imamo oko 10.200 zatvorenika, a na današnji dan 492 alternativne sankcije su u izvršenju. Naša želja je da to povećamo i da stignemo evropske zemlje, u kojima je prosek od 50 do 75 odsto", rekao je Stevović na otvaranju Kancelarije za izvršenje krivičnih sankcija.

On je istakao da se alternativne sankcije u Srbiji primenjuju više od dve godine i da će otvaranjem Kancelarija za izvršenje alternativnih sankcija biti omogućeno da građani izvršavaju ne zakonsku kaznu, već alternativni vid rada u javnom interesu, uslovne osude sa zaštitnim nadzorom i slično.

"Ovo će unaprediti dve stvari. Prvo, smanjićemo prenatrpanost zatvorskog sistema, a s druge strane pojeftinićemo izvršavanje krivičnih sankcija, jer jedan dan u zatvoru državu i narod košta oko 17 evra. Ovo će biti alternativa i imaćemo i korist od rada koji naši klijeti budu imali", dodao je Stevović.

Načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan je istakao da će Kancelarija za izvršenje alternativnih sankcija u Zrenjaninu raditi i za svih pet opština u okrugu i da će usluge koristiti javna preduzeća, ustanove i institucije lokalnih samouprava i pokrajinskog i državnog nivoa.

"Nisu svi ljudi kriminalci, svi smo učesnici u saobraćaju i svakome se može desiti nešto. Nažalost, nemali broj naših sugrađana račune ne može da plati, a kroz rad ove kancelarije sačuvaćemo ugled ljudima koji nisu kriminalci i njihova radna mesta, jer će alternativne sankcije odrađivati van radnog vremena, shodno njihovoj stručnoj spremi i tako dati i doprinos našoj zajednici", rekao je Šijan.

Kancelarija u Zrenjaninu je dvanaesta kancelarija za alternativne sankcije koja je otvorena u sedištima viših sudova i gradovima sa kojima je prošle godine Ministarstvo potpisalo Memorandum o saradnji u izvršenju alternativnih sankcija s gradonačelnicima i predstavnicima gradova.

Kancelarije će s poverenicima koji u njima rade, doprineti da što veći procenat kazni bude izvršen na alternativan način, kao što je kućni pritvor, zaštitni nadzor i rad u javnom interesu. Time će se u velikoj meri postići uštede u državnom budžetu i bolja resocijalizacija osuđenika.

Izvor: RTV