Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PROSEKU ZA DEVET ODSTO POVEĆANE NAKNADE ZA REGISTRACIJE FIRMI


Agencija za privredne registre (APR) Srbije saopštila je da su u proseku za devet odsto povećane naknade za registracije i druge usluge koje pruža.

Kako se navodi u saopštenju, APR je uvećao naknadu za 52 vrste usluga, za 15 usluga je visina naknade smanjena, dok su za 97 usluga iznosi naknada ostali nepromenjeni.

Napominje se da je ključni razlog za promene naknada to što tri godine nisu menjane - od kraja 2010. i početka 2011. godine.

Na primeru naknade za registraciju osnivanja društva sa ograničenom odgovornošću, ogranka ili udruženja povećanje znači da će ona ubuduće koštati 4.900 dinara, umesto dosadašnjih 4.500 dinara, dok je registracija za preduzetnike sa 1.200 povećana na 1.500 dinara.

Naknade za registraciju redovnih godišnjih finansijskih izveštaja sastavljenih i dostavljenih primenom posebne aplikacije APR, povećane su sa dosadašnjih 30 na 40 odsto naknade za registraciju finansijskih izveštaja dostavljenih u papirnoj formi.

Naknada za izveštaje u papirnoj formi je, precizira se, povećana jer dosadašnja naknada nije bila dovoljna da pokrije troškove i zbog toga što u 2014. nastupile dodatne obaveze za APR, koje se odnose na primenu novog Zakona o računovodstvu.

Naknada za podnošenje finansijskih izveštaja primenom posebne aplikacije Agencije za obveznike revizije, povećana je sa 3.000 na 4.000 dinara, za pravna lica koja nisu obveznici revizije sa 900 na 1.2000 dinara, a za mala druga pravna lica sa 300 na 400 dinara.

Agencija za privredne registre navodi da visina naknade za finansijske izveštaje podnete u pisanoj formi nije promenjena, kao i da je više naknada smanjeno.

Najznačajnije smanjenje naknada je za usluge registracije podataka o privremenim merama kojima se zabranjuje otuđenje i opterećenje nepokretnosti (do 50 odsto).

Za izdavanja nekih vrsta potvrda, izvoda i promena podataka u registru turizma i stečajnih masa, naknada je smanjena od 35,9 do 50 odsto, a kod registracije ugovora vrednosti od 6.000 do 10.000 evra u registrima založnog prava i finansijskog lizinga, visina naknade je smanjena za 1.000 dinara.

Registracija i objavljivanje osnivačkog akta, statuta i drugih dokumenata privrednih društava umanjena je sa 1.500 dinara na 1.000 dinara, navodi se u saopštenju APR.

Izvor: Tanjug