Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG DA SE ODLOŽI OBJAVLJIVANJE ODLUKE USTAVNOG SUDA SRBIJE O ZAKONU O BIA


Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo nije se izjasnio o predlogu da se, zbog izbora, zatraži odlaganje objavljivanja odluke Ustavnog suda o tome da su u suprotnosti sa Ustavom odredbe Zakona o bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) o tajnom praćenje komunikacija građana.

Ustavni sud Srbije je 26. decembra utvrdio da članovi 13, 14. i 15.Zakona o BIA koji se odnose na tajno praćenje komunikacije građana, nisu u saglasnosti sa Ustavom.

Sud je ocenio da ima osnova da se objavljivanje te odluke u "Službenom glasniku" odloži za četiri meseca da bi Skupština u tom roku uskladila taj zakon sa Ustavom.

Po zakonu, Ustavni sud Srbije može da posebnim rešenjem odloži objavljivanje svoje odluke u "Sluzbenom glasniku" najduže šest meseci od dana njenog donošenja.

O tome se nije odlučivalo jer je predsednik odbora Vladimir Cvijan odbio da potpiše eventualnu odluku o tome, navodeći da to neće učiniti posebno zato što počinje predizborna kampanja.

Član odbora iz SNS Veroljub Arsić je rekao da su odluke Ustavnog suda obavezujuće i da niko nema pravo da ih ospori, ali i upozorio da će rad BIA biti potpuno onemogućen ako se objavljivanje odluke Ustavnog suda ne odloži za šest meseci.

Na ocenu Mikovića da je moguće da sadašnji saziv parlamenta uskladi Zakon o BIA sa Ustavom jer poslanicima mandat traje sve dok novi poslanici posle izbora ne sednu u skupštinske klupe, Arsić je kazao da je jedna okolnost kada poslanicima redovno ističe mandat, a druga okolnost kada dođe do raspuštanja Skupštine što se sada očekuje.

"Ako dođe do raspuštanja Skupštine, predviđena je komplikovana procedura za donošenje zakona", rekao je Arsić povodom predloga da se odloži objavljivanje odluke Ustavnog suda Srbije.

"Imamo tehnički problem zbog izbora i zato se traži odlaganje objavljivanja odluke Ustavnog suda za šest meseci, da bi se izbegao pravni vakuum", naveo je Arsić.

Dogovoreno je da se sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo nastavi narednog dana u 9 sati kako bi eventualna odluka bila doneta pre raspuštanja Skupštine i raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Na toj sednici trebalo bi da predsedava predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, što predviđa Poslovnik o radu parlamenta.

Izvor: