Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SINDIKAT PRAVOSUĐA SRBIJE: Zbog najavljenog otpuštanja zaposlenih u pravosuđu 11. januara štrajk upozorenja, a od 19. januara 2016. godine generalni štrajk


Članovi Sindikata pravosuđa Srbije će 11. januara 2016. godine obustaviti rad na sat vremena kako bi upozorili predstavnike vlasti na, kako tvrde, pogubne posledice najavljenih otpuštanja. Ukoliko zahtevi sindikalaca budu ignorisani, od 19. januara 2016. godine će pravosudni službenici "najverovatnije" stupiti u generalni štrajk. To je odlučeno na sednici republičkog odbora Sindikata pravosuđa.

Prema rečima Slađanke Milošević, predsednice sindikata, pravosudni službenici ovim protestom upozorenja pozivaju predstavnike vlasti da se "dozovu pameti".

- Tražimo od njih da pristupe izradi novih sistematizacija radnih mesta, ali takvih koje će uvažiti potrebe pravosudnog sistema. Takođe, insistiramo da u radnim grupama koje će se baviti izradom tih sistematizacija, budu i predstavnici sindikata. Ukoliko do toga ne dođe, najverovatnije ćemo od 19. januara 2016. godine stupiti u generalni štrajk - rekla je Milošević.

Najveće krivce za stanje u kojem su se našli pravosudni službenici, predsednica Sindikata pravosuđa vidi u nosiocima pravosudnih funkcija i rukovodiocima pravosudnih organa koji "gromoglasno ćute".

Kako je istakla, tokom protesta upozorenja članovi sindikata neće ići pred Vladu Republike Srbije, jer smatraju da članovi Vlade treba da dođu kod njih, pošto ih oni i plaćaju.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Jeremić, 24.12.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija