Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE: Predviđena je preraspodela prihoda između republičkog i budžeta lokalnih samouprava od osam milijardi dinara u korist Republike. Planira se potpuno ukidanje komunalne takse za isticanje firme i ekološke takse, dok će taksa za motorna vozila umesto opštinama, ići u državnu kasu. Predviđeno je da će opštinama od naplaćenog poreza na zarade, umesto 80 odsto, ostajati 50 odsto sredstava


Privlačenje investitora gubi smisao - tako gradonačelnik Svilajnca, Predrag Milanović, komentariše Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave.

On podseća i da se Nacrtom zakona znatno umanjuju prihodi opština i gradova.

Umesto dosadašnjih 80 odsto od poreza na zarade koji se slije iz cele Srbije, lokalne samouprave dobijaće 50 odsto. To znači da svaki proračun o tome da će se investicija opštine u stvaranje boljih uslova za ulagače vratiti kroz deo poreza na zarade, nema smisla, naglašava Milanović.

On ukazuje i da ideja da se ekološka taksa sliva u republički umesto u lokalni budžet, a kasnije ta sredstva dele po Srbiji za ekološke projekte, nema smisla. Ne možete uzeti taksu koju plaćaju veliki zagađivači iz recimo Obrenovca i dati je za neki projekat u Vranju, jer je ta taksa plaćena kako bi se rešila neka pitanja zagađenja upravo u Obrenovcu, kaže Milanović.

Zahvaljujući industrijskoj i slobodnoj carinskoj zoni, kao i georgafskom položaju i blizini autoputa, Svilajnac je postao atraktivna lokacija za investitore.

To je, između ostalog, rezultat i brzog reagovanja lokalne uprave, kaže Milanović.

Prema Nacrtu zakona lokalne samouprave bi umesto sadašnjih 80 odsto prihoda na zarade dobijale 50 odsto, firmarine koje sada ubiraju opštine bile bi ukinute, kao i eko taksa za motorna vozila. Istina, firmarine, eko-takse i lokalne takse na motorna vozila bile bi ukinute od 1. januara 2017. godine, pa je opštinama sugerisano da ih u međuvremenu ugrade u poreze na imovinu.

Izvor: Vebsajt N1 info, Tanja Veselinović, 24.12.2015.
Naslov: Redakcija