Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PRIVREMENOM UREĐIVANJU NAČINA NAPLATE TAKSE ZA JAVNI MEDIJSKI SERVIS: Ministar privrede navodi da će ovaj Zakon važiti samo godinu dana. Predviđeno je da će taksa za RTS i RTV iznositi 150 dinara, kao i da će njena naplata ići preko računa za utrošenu električnu energiju


Predlog zakona o privremenom uređivanju naplate takse za javni medijski servis koji predviđa da taksa za Javnu medijsku ustanovu "Radio televizija Srbije" i Javno medijsku ustanovu "Radio televizija Vojvodine" iznosi 150 dinara i da se naplaćuje kroz račun za struju je privremeni zakon koji će važiti godinu dana, izjavio je ministar privrede, Željko Sertić.

Sredstva od uplaćene takse na području Srbije van teritorije Vojvodina biće prihod RTS, dok će 70 odsto sredstava uplaćenih na teritoriji Vojvodine ići RTV, a ostatak RTS.

U obrazloženju Predloga zakona je navedeno da je cilj naplate takse otklanjanje okolnosti koje bi mogle da dovedu u pitanje rad i funkcionisanje javnih medijskih servisa i obavljanja njihove osnovne delatnosti, koja je u funkciji ostvarivanja javnog interesa.

Sredstva dobijena od takse za javni medijski servis i četiri milijarde dinara, koliko je Zakonom o izmeni Zakona o javnim medijskim servisima ("Sl. glasnik RS", br. 103/2015) izdvojeno iz državnog budžeta, utvrđuju se, kako je navedeno, u funkciji obezbeđivanja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika.

Izvor: Vebsajt Blic, 24.12.2015.
Naslov: Redakcija