Zastava Bosne i Hercegovine

USTAVNI SUD RS: Predsednik RS uputio Narodnoj skupštini imena osam kandidata za sudije Ustavnog suda


Predsednik Republike Srbije uputio je Narodnoj skupštini imena osam kandidata za sudije Ustavnog suda, potvrđeno je iz Predsedništva.

Podsetimo, od 15 sudija Ustavnog suda, među kojima je i predsednik suda, ima devet kojima 12 decembra 2016. godine ističe mandat na koji su birani 2007. godine. Zato je neophodno izabrati nove sudije kako ne bi došlo do blokade rada ovog suda.

Član 172 Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), propisuje da Ustavni sud čini 15 sudija koje biraju poslanici Narodne skupštine, predsednik RS i članovi opšte sednice Vrhovnog kasacionog suda (VKS).

Kandidati koji su predloženi za sudiju Ustavnog suda moraju da imaju najmanje 40 godina života i 15 godina iskustva u pravnoj struci. Jedna osoba može da bude imenovana za sudiju Ustavnog suda najviše dva puta. Predsednika ovog suda, biraju sudije Ustavnog suda, tajnim glasanjem, na period od tri godine.

Nedavno je predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Maja Gojković, uputila predsedniku Srbije i šefovima skupštinskih poslaničkih grupa pismo sa molbom da do 29. novembra 2016. godine upute imena svojih kandidata za nove sudije Ustavnog suda.

Ukoliko se dogodi da nove sudije Ustavnog suda do sredine decembra ne budu izabrane, u ovoj pravosudnoj ustanovi ostaće svega šest sudija kojima mandat ističe 2019. godine. Sa tolikim brojem sudija, ne mogu da se donose odluke jer je za to neophodna većina sudijskih glasova. Takođe, sud ne može da donosi ni odluke o samostalnom pokretanju postupka za ocenu ustavnosti ili zakonitosti, jer ona mora da bude izglasana dvotrećinskom većinom glasova svih sudija Ustavnog suda.

U slučaju da rad Ustavnog suda u decembru 2016. godine bude blokiran to ne bi bilo prvi put. U ovakvoj situaciji, sud se našao i 2006. godine kada je tadašnji predsednik ovog suda ispunio zakonske uslove za odlazak u penziju, a dva sudijska mesta bila upražnjena. Bez predsednika u sudu ne mogu da se zakazuju, niti održavaju sednice. I tada je, kao i sada, predsednik suda, u zakonskom roku, o novonastaloj situaciji obavestio predsednika zemlje.

Izvor: Vebsajt Politika, Miroslava Derikonjić, 26.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija