Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

NACIONALNI BUDŽETSKI FORUM


Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je danas da je budžet za 2014. godinu napravljen na realnim osnovama i odgovorno, što znači da se ne ide na veće rezove od onih koji su u ovom trenutku neophodni.

Krstić je, učestvujući na Nacionalnom budžetskom forumu, istakao da je budžet za 2014. prvi korak ka konsolidaciji fiskalnog sistema Srbije i dovođenja u red javnih finansija.

Odgovarajući na kritike da su u narednoj godini potrebne dodatne uštede od 300 miliona evra, Krstić je istakao da je tu procenu Fiskalni savet zasnovao na pretpostavci da neće uspeti povećana naplata poreza, planirana za 2014. godinu.

Ministar je najavio da će u narednih šest do devet meseci biti završen proces restrukturiranja preduzeća, kao i da će se rešiti problemi velikih preduzeća, kao što su Galenika, Železara....

"Shvatili smo da to mora da se uradi, jer ako se to ne dogodi za šest do devet meseci neće vredeti uštede niti će biti realizovan budžet", rekao je ministar.

Krstić je naveo da se razmatra ograničavanje zapošljavanja u državnoj upravi, kao i način zapošljavanja u drugim velikim sistemima, imajući u vidu rastući broj zaposlenih u javnom sektoru,

Ministar je novinarima u Skupštini Srbije rekao da smatra da bi samo u Beogradu bilo ekonomski opravdano da se PDV na ugostiteljske usluge poveća na 20 odsto, dok bi uništilo hotele u unutrašnjosti i zato se Vlada predomislila.

Krstić je kazao da je za Agenciju za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) u predlogu državnog budžeta za 2014. godinu predviđeno 5,5 milijardi dinara, ali da bi trebalo razmotriti da li je SIEPA dobro radila do sada.

Sagledava se da li su sve subvencije ugovorene na adekvatan način i da li su potrebne dalje subvencije za investicije, zavisno od konkurentnosti u poređenju s drugim zemljama regiona, kazao je ministar.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da Vlada Srbije ne može da prihvati stavove Fiskalnog saveta da državni budžet za 2014. treba da bude restriktivniji.

Upitan o stavovima Fiskalnog saveta da će Srbiji naredne godine trebati dodatne uštede, Dačić je rekao da je Vlada Srbije počela reforme i da želi da ukine nepotrebne troškove. Dačić je rekao da je Srbija u proteklih pet-šest godina izgubila 400.000 radnih mesta i da je nezaposlenost porasla na 24 odsto.

Izvor: Tanjug