Zastava Bosne i Hercegovine

FISKALNI SAVET: STVARNI DEFICIT 300 MILIJARDI


Rebalans budžeta ukazuje na to da će stvarni deficit u 2014. godini biti 300 milijardi dinara, umesto 225 milijardi, kako se predviđa rebalansom, navodi se u oceni koju je Fiskalni savet dao povodom usvajanja rebalansa i pozitivno se ocenjuje predloženi model za umanjenje zarada.

Model umanjenja penzija, prema njihovom mišljenju, podrazumeva oštru progresivnost smanjenja penzija za koju se dobijaju relativno male uštede, zbog čega Fiskalni savet smatra da on nije optimalan.

  • Fiskalni savet ocenjuje da rebalans budžeta ne uključuje sve troškove koje Srbija ima usled lošeg poslovanja državnih i javnih preduzeća i banaka, kao i neke rashode koji se finansiraju iz projektnih zajmova.

"Da su svi ti rashodi uključeni u rebalans budžeta, deficit Republike bi premašio 300 milijardi dinara", ocenjuje se u izveštaju Fiskalnog saveta.

Fiskalni savet je ukazao da može biti veoma opasno to što su povećani rashodi za različite subvencije.

Oni ukazuju da, iako je država ostala dužna bankama oko osam milijardi dinara po osnovu realizovanih subvencija za kredite za likvidnost, kao i 1,6 milijardi dinara dugovanja reciklerima, taj dug nije bio uključen u inicijalni budžet za 2014. godinu i sad se pojavio kao dodatni rashod u rebalansu.

U izveštaju se navodi i da su državni rashodi za plaćanje kazni i penala rebalansom povećani za više od pet milijardi dinara.

"Državna plaćanja za kazne i penale po rešenju sudova su rebalansom povećana više nego dvostruko u odnosu na prvobitni budžetski plan i sad dostižu iznos od 10 milijardi dinara, što je već postalo i bilansno značajno", ocenjeno je u izveštaju.

Napominje se da je za ozdravljenje javnih finansija u naredne tri godine potrebno smanjiti fiskalni deficit za najmanje 1,6 milijardi evra, što podrazumeva uštede od gotovo dve milijarde evra, jer će u narednom periodu i neki rashodi da porastu.

Prema oceni Fiskalnog saveta, linearnim smanjenjem zarada u javnom sektoru za 10 odsto ostvaruju se osetne uštede, ali to još neće biti dovoljno da se u kratkom roku uspostavi održivi novi državnih izdvajanja za zarade.

  • "Doslednom primenom drugih mera, pre svega smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru, u naredne tri godine mogao bi da se dostigne održiv nivo izdvajanja iz budžeta za plate", naveo je Fiskalni savet u saopštenju podeljenom novinarima.

Fiskalni savet je naveo i da nivo umanjenja penzija nije optimalan jer se dobijaju relativno male uštede.

"Nakon umanjenja, penzije će ostati na nivou koji je znatno viši od ekonomske mogućnosti privrede da ih finansira", navodi se u saopštenju.

  • Fiskalni savet je istakao da je smanjenje plata i penzija prvi korak za izbegavanje krize javnog duga, ali da je uz to neophodno i rešavnje problema javnih preduzeća i državnih banaka, smanjenje sive ekonomije i srpovođenje strukturnih reformi.

"Rastući fiskalni deficit i javni dug ukazuju na to da je trenutno stanje javnih finansija u Srbiji neodrživo. Dodatni problem koji preti da potpuno uništi javne finasije Srbije je neuspešno poslovanje javnih preduzeća i državnih banaka", naveo je Fiskalni savet.

Fiskalni savet smatra da bi prilikom izrade budžeta za 2015. godinu trebalo da budu uključeni svi rashodi države i da budu jasno prikazani.

Izvor: Tanjug