Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VAŽEĆIM USTAVOM RS NIJE UVEDENA VLADAVINA PRAVA, JER SE ODLUKE NE DONOSE U OKVIRU INSTITUCIJA


Profesorka prava Ljubica Đorđević izjavila je da Srbija ima dugačku tradiciju "fasadne ustavnosti" i ocenila da je i aktuelni Ustav zapravo fasadni.

"Ništa neće vredeti ni ako u skorijoj budućnosti dobijemo dobar tekst Ustava, ukoliko će nam on služiti samo da ga uokvirimo i pokazujemo ga međunarodnoj zajednici, a istovremeno ga ne poštujemo", kazala je Đorđević na tribini na Fakultetu za evropske pravno-političke studije.

Ona je dodala da je politička volja neophodna za usvajanje Ustava, ali je isto tako potrebna i za njegovo poštovanje.

  • Prema njenim rečima, kada je sadašnji Ustav u pitanju, njime nije uvedena vladavina prava, jer se odluke ne donose u okviru institucija i jer se politička volja ne sprovodi u institucijama nego mimo njih.

Profesorka ustavnog prava Marijana Pajvančić kazala je da će Ustav Srbije morati da se menja i dodala da, za razliku od prethodnog, novi ustav mora da bude donet uz široku javnu debatu.

Ona je podsetila da je aktuelni Ustav donet uz kršenje procedura i uz činjenicu da ga ni građani ni poslanici nisu videli pre nego što je usvojen.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević rekao je da ustav mora da bude izraz potrebe društva da se menja, a ne dnevno-političkih dogovora.

Izvor: RTV