Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O POSTUPKU UTVRĐIVANJA ČINJENICA O POLOŽAJU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA U PORODILIŠTIMA U REPUBLICI SRBIJI: Početkom oktobra 2016. godine Predlog ovog zakona će ući u skupštinsku proceduru. Ukoliko bude usvojen, zakon će se primenjivati na slučajeve novorođene dece za koje postoji sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji od 1. januara 1970. godine, a za koje je nastupila zastarelost krivičnog gonjenja


Nacrt zakona o postupku utvrđivanja činjenica o položaju novorođene dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbiji, na čijem donošenju insistira Savet Evrope, trebalo bi da bude usvojen na jednom od narednih zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije.

Kako navode iz Ministarstva pravde, zakon je spreman, dobro je ocenjen u Savetu Evrope i trebalo bi već 1. oktobra 2016. godine da uđe u skupštinsku proceduru.

"Procedura je takva da prvo treba da prođe Vladu, koja ga zatim upućuje u Narodnu skupštinu. Da nije bilo izbora, bio bi usvojen u martu", navode iz Ministarstva.

Na zakonu o bebama za koje se sumnja da su nestale u porodilištima u Srbiji radi se već godinama, a ubrzan rad na njegovom donošenju počeo je nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Zorice Jovanović protiv Srbije". Taj sud je u martu 2013. godine presudio da Srbija mora da isplati Jovanovićevoj 10.000 evra odštete i da joj obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Od tada Komitet ministara Saveta Evrope insistira na donošenju zakona koji će omogućiti rešavanje više stotina slučajeva nestalih beba na teritoriji Srbije. Opomena je stigla i pre nekoliko dana, kada je Srbija ponovo pozvana da bez odlaganja usvoji zakon koji će regulisati to pitanje, a samim tim i presudu Evropskog suda za ljudska prava.

"Snažno pozivamo vlasti u Srbiji da pojačaju napore kako bi se što hitnije usvojio predloženi Nacrt zakona", piše u odluci Saveta Evrope.

Ukoliko bude usvojen, zakon o nestalim bebama će se primenjivati na slučajeve novorođene dece za koje postoji sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji od 1. januara 1970. godine, a za koje je nastupila zastarelost krivičnog gonjenja.

Predviđa se i formiranje specijalizovane jedinice u okviru MUP-a, koja će sprovoditi istražne radnje. U Nacrtu zakona se navodi i da će sud odrediti pravičnu naknadu predlagaču za nematerijalnu štetu zbog povrede prava na porodični život ili zbog toga što nije moguće utvrditi položaj nestalog deteta, ako je ako je to zatraženo. Ta naknada ne može da bude veća od 10.000 evra.

Postupak je hitan, a sud je dužan da postupak vodi bez odlaganja, dok će javnost biti isključena iz postupka.

Predlog za pokretanje istrage mogu da podnesu članovi porodice koji su se obraćali državnim organima u vezi sa položajem deteta za koje sumnjaju da je nestalo iz porodilišta u Srbiji od 1. januara 1970. do 9. septembra 2013. godine.

Izvor: Vebsajt 021, 25.09.2016.
Naslov: Redakcija