Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: Skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo podržava zahtev "starih" studenata magistarskih i doktorskih studija da im se produži rok za završetak studija


Postdiplomci po starim programima, kojima ovih dana ističe rok da magistriraju ili doktoriraju, dobiće, po svemu sudeći, šansu za produžetak roka. Iako je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, prošle nedelje izjavio da to Ministarstvo neće podržati produženje roka, jer nema zakonskog osnova za to, predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, Muamer Zukorlić izjavio je da će predložiti Odboru da se ovim studentima da još jedna šansa.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju čeka prvu sednicu Vlade Republike Srbije da bude usvojen i po hitnoj proceduri upućen u Narodnu skupštinu Republike Srbije, ali u njemu je trenutno samo predlog da se rok za diplomiranje produži za dve godine akademcima na osnovnim studijama.

- Nisam dobio nijedan argument da postdiplomce treba da tretiramo različito od ostalih studenata i zato ću podržati njihovu molbu. Vlada šalje Odboru za obrazovanje Nacrt zakona, a kada ga Odbor usvoji, on postaje Predlog. Mi na Odboru imamo mogućnost promene tog Nacrta, što ću i predložiti ostalim članovima - kaže Zukorlić.

Nacionalni savet za visoko obrazovanje, međutim, nije podržao zahteve starih postdiplomaca da im se rok produži za dve godine. Nije ni Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ove nedelje znaće se kakav je stav Vlade Republike Srbije i da li će ovi akademci dobiti još jednu šansu. U Nacrtu zakona, koji je već upućen Vladi na usvajanje, predlaže se da studenti osnovnih studija koji su se upisali do 2006. godine dobiju dodatni rok od dve godine. Takođe, kao i prethodnih godina, biće izmenjen i član koji se tiče upisa na budžetske studije, pa će i dalje donja granica za budžet biti 48 ESPB.

- Mnogo studenata magistarskih i doktorskih studija po starim programima mi se javljalo. Nedavno sam razgovarao sa jednim kome je odbrana doktorata odložena samo zato što mu naučni rad nije objavljen u evropskom, nego u američkom časopisu. Sada bi taj čovek trebalo da izgubi još neku godinu i mnogo novca, da se ponovo upisuje iako ima završen doktorat. Mislim da to nije pošteno - kaže Zukorlić.

Izvor: Vebsajt Novosti, I. Mićević, 27.09.2016.
Naslov: Redakcija