Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV RS: Akcionim planom za Poglavlje 23 u pristupnim pregovorima sa EU, rok za izmene Ustava kraj 2017. godine. Neke od izmena zahtevaće referendumsko izjašnjavanje građana


Do kraja 2017. godine izmena Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav) stoji kao jasan plan, ali to se ne odnosi i na reformu izbornog sistema, izjavila je šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, Tanja Miščević.

Prema njenim rečima, tema izmene izbornog sistema nije pitanje za Poglavlje 23 i nije segment koji je neophodan deo ustavne reforme, ali jeste tema o kojoj donosioci političkih odluka razgovaraju.

Miščević je istakla da je rasprava o promeni Ustava počela, pa je prekinuta zbog izbora, te da se mora obnoviti. "Vrlo je jasno šta nam je potrebno i u kom pravcu te ustavne reforme treba da idu", primetila je Miščević.

Član užeg pregovaračkog tima Nebojša Lazarević kaže da promena Ustava nije jedino što treba da se uradi da bi Srbija postala država članica, već da postoji veliki broj tehničkih pitanja zbog kojih treba da se menja Ustav, napominjući da neke od promena, prema samom Ustavu, iziskuju referendum, a neke ne.

"Ako ništa drugo, zbog promene Ustava nas čekaju bar jedan, a možda i dva referenduma, a onda ne bi bilo zgoreg spojiti taj čuveni referendum o članstvu u EU, sa referendumom o izmenama Ustava", rekao je Lazarević.

Izvor: Vebsajt Kurir, 26.09.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija