Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRI: Objavljena prva tri izveštaja o reviziji u 2015. godini


Državna revizorska institucija (DRI) završila je i objavila prve izveštaje o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja, koji su predviđeni programom za 2015. godinu.

Kako se precizira na sajtu te institucije, prve su objavljene revizije konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja tri beogradske opštine - Zvezdare, Palilule i Grocke za 2014. godinu.

Izveštaji o reviziji su uručeni Narodnoj skupštini Republike Srbije i skupštinama te tri opštine grada Beograda. Do kraja godine DRI bi, kako se navodi, trebalo da objavi blizu 150 izveštaja o reviziji.

Državni revizori su utvrdili da je budžetski suficit opštine Grocka iskazan u iznosu manjem za 2,6 miliona dinara i da je za subvencije javno komunalnim preduzećima isplaćeno oko 96,2 miliona dinara bez odgovarajuće dokumentacije.

Za stalne troškove, usluge po ugovoru i za materijale je isplaćeno 39,8 miliona dinara više nego što je bilo planirano.

Iz opštinskog budžeta je 38,4 miliona dinara potrošeno za javne nabavke bez sprovedenog postupka, 19,4 miliona dinara za nabavke u kojima nisu poštovani propisi jer su povoljnije ponude odbijene.

Za plate, dodatake, naknade i socijalne doprinose na teret poslodavca mimo propisa isplaćeno je 18,5 miliona dinara.

Iz budžeta Palilule je u 2014. za plate zaposlenih u opštinskoj upravi dato 21,5 miliona dinara više od iznosa koji je trebalo isplatiti prema zakonskim propisima.

Za javne nabavke je mimo zakona potrošeno 32,2 miliona dinara od čega se 17,3 miliona dinara odnosi na nabavke opštinske uprave. Javno preduzeće "Poslovni centar" je nepoštujući procedure prilikom sprovođena javnih nabavki potrošilo oko 11,5 miliona dinara.

Kao nepravilnost u radu Opštine Palilula, DRI je navodi došenje akta kojim je omogućeno da se uplata prihoda od zakupa poslovnog prostora u iznosu od 20,4 miliona dinara prenese na račun Ustanove kulture umesto na propisani račun javnih prihoda, kao i da je isplaćeno bez pravnog osnova 14,9 miliona dinara za nadoknade za rad u komisiji, avanse, sportskim klubovima i udruženjima građana.

DRI je u kontroli budžeta opštine Zvezdara za 2014. utvrdila da je 20,5 miliona dinara potrošeno bez sprovedene javne nabavke za usluge čišćenja upravne zgrade, obezbeđenje, protivpožarnu zaštitu, kao i telefonske usluge, a suprotno zakonima bili su i rashodi od 17,5 ; miliona dinara za plate i druge naknade zaposlenima.

Utvrđene su nepravilnosti i kod plaćanja iz opštinskog budžeta Sportskom centru Olimp od oko 2,6 miliona dinara, Ustanovi kulture Vuk Karadžić oko 2,1 miliona dinara i Poslovnom prostoru Zvezdara 570.000 dinara.

Izvor: Vebsajt RTS, 24.09.2015.