Zastava Bosne i Hercegovine

POVERENIK: Akcioni plan za poglavlje 23 ispod očekivanog i potrebnog nivoa


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje da je i poslednja verzija Akcionog plana za poglavlje 23, bar kad je reč o oblastima slobode pristupa informacijama i zaštite podataka o ličnosti, značajno ispod potrebnog i očekivanog nivoa.

Poverenik navodi da planirani izdaci za unapređenje stanja u oblastima u kojima on deluje nisu utvrđeni na njegov predlog ni usaglašavani s njim, da ne stoji iza njih, te da naprotiv, smatra da su većim delom neracionalni i nepotrebni

U saopštenju Poverenika navodi se da je dobro što se odustalo od ideje da se potroši 320.000 evra za analizu unapređenja kadrovskih resursa Poverenika, ali dodaje i da je znatno manji iznos koji je planiran za tu potrebu, 8.600 evra, takođe, nepotrebno trošenje novca.

Poverenik je, navodi se u saopštenju, tu analizu odavno uradio i ona ima svoj izraz u Pravilniku o sistematizaciji radnih mesta u Službi poverenika, na koji je svojevremeno saglasnost dala i Skupština Srbije. "Da je taj Pravilnik realizovan, umesto što je institucija Poverenika u kontinuitetu ograničavana, danas ne bi ni bilo potrebe da razgovaramo o ovoj temi", navodi Šabić.

Poverenik je naveo i da je planirana potrošnja skoro 130.000 evra za izradu izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti nepotrebna jer, navodi, odavno postoje seriozno pripremljeni predlozi oba zakona, prvog od 2012. godine, a drugog od 2014. godine. "Ako se smatralo da nešto u njima treba promeniti, popraviti, izostaviti bilo je više nego dovoljno vremena da se to uradi, uz potrošnju mnogo manje novca", dodaje se u saopštenju.

U novom Akcionom planu, navodi se u saopštenju, sada ima i nova stavka - 880.785 evra. U Ministarstvu pravde tu cifru objašnjavaju novim zapošljavanjima u kancelariji Poverenika iako je na snazi zabrana zapošljavanja. U istom novom Akcionom planu, međutim, ima i predviđene sume novca za nova zapošljavanja, ali i stavka - da su ti troškovi nepoznati.

Poverenik navodi da ni ova verzija Akcionog plana za Poglavlje 23 ne pominje usvajanje Akcionog plana za sprovođenje Strategije zaštite podataka o ličnosti sa kojim Vlada Republike Srbije docni 5 godina, a bez čijeg usvajanja i sprovođenja nije realno očekivati bilo kakav ozbiljan pomak u ovoj oblasti.

Evropska komisija usvojila je Nacrt akcionog plana za poglavlje 23, koje je jedno od najbitnijih poglavlja u pristupnim pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: Vebsajt Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 26.09.2015.