Zastava Bosne i Hercegovine

EK USVOJILA NACRT AKCIONOG PLANA SRBIJE ZA POGLAVLJE 23: Definisane mere i rokovi za reforme koje Srbija namerava da preduzme u oblasti pravosuđa, osnovnih prava i borbe protiv korupcije u cilju harmonizacije i standardizacije sa EU


Evropska komisija usvojila je Nacrt akcionog plana za poglavlje 23, koje je jedno od najbitnijih poglavlja u pristupnim pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

EK je dala pozitivno mišljenje o Nacrtu akcionog plana kojim su definisane mere i rokovi za reforme koje Srbija namerava da preduzme u oblasti pravosuđa, osnovnih prava i borbe protiv korupcije u cilju harmonizacije i standardizacije sa EU.

Poglavlje 23 se prvo otvara i poslednje zatvara u pregovorima za članstvo, ali se u slučaju Srbije očekuje da to bude poglavlje 35 koje se odnosi na stabilizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Ministarstvo pravde je koordiniralo radom za izradu Nacrta za poglavlje 23, a šef radne grupe je pomoćik ministra pravde, Čedomir Backović.

Finalnu verziju Akcionog plana za pregovaranje Poglavlja 23 koja je usaglašena sa poslednjim preporukama i potvrđena od strane Evropske komisije u Briselu možete pogledati ovde.

Izvor: Vebsajt Blic, 25.09.2015.