Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA OCENU STRUČNOSTI, OSPOSOBLJENOSTI I DOSTOJNOSTI KANDIDATA U POSTUPKU PREDLAGANJA I IZBORA NOSILACA JAVNOTUŽILAČKE FUNKCIJE: DVT od 28. septembra 2015. godine razmatra prijave za izbor 85 tužilaca na teritoriji Republike Srbije


Rok za podnošenje prijava za izbor 85 tužilaca na teritoriji Republike Srbije, među kojima su i tužioci za organizovani kriminal i ratne zločine, istekao je 24. septembra 2015. godine u ponoć. Kandidati za tužioce su svoje radne i lične biografije podnosili Državnom veću tužilaca (DTV), koje će od ponedeljka, 28. septembra 2015. godine, razmatrati prijave.

Najviše pažnje svakako izaziva izbor za tužioce za organizovani kriminal i ratne zločine. Među kandidatima za budućeg prvog čoveka Tužilaštva za organizovani kriminal, koji će naslediti sadašnjeg tužioca Miljka Radisavljevića, jeste i Gordana Božilović-Petrović, sudija nekadašnjeg Okružnog suda, a sada poznati beogradski advokat. Za rukovodeće mesto u Tužilaštvu za ratne zločine, na kome se sada nalazi Vladimir Vukčević, konkurisali su dosadašnji zamenik u ovom tužilaštvu Mioljub Vitorović i zamenik republičkog javnog tužioca Đorđe Ostojić.

Postupak koji sprovodi DVT treba da utvrdi stručnost i osposobljenost kandidata. Pored toga, kandidati su dužni da predstave program organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva na čijem čelu pretenduju da se nađu. Za one koji nisu nosioci javnotužilačke funkcije, a ne dolaze ni iz redova sudija, predviđeno je i polaganje pisanog testa. Na osnovu ovoga, DVT sastavlja rang-listu i predlaže kandidate za izbor vladi, dok konačnu odluku o tome ko će biti javni tužilac donosi Narodna skupština Republike Srbije.

Ovakva procedura rangiranja kandidata sadržana je u Pravilniku o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja i izbora nosilaca javnotužilačke funkcije ("Sl. glasnik RS", br. 43/2015 - dalje: Pravilnik) na osnovu čijih je odredaba u julu 2015. godine Zagorka Dolovac predložena Narodnoj skupštini Republike Srbije, a potom i izabrana drugi put na mesto Republičkog javnog tužioca.

Sadržaj Pravilnika bio je predmet žestokih kritika koje su upućivala strukovna udruženja tužilaca, njihovih zamenika i pomoćnika, jer iako Pravilnik na prvi pogled detaljnom procedurom otklanja mogućnost manipulisanja, stiče se utisak da je celokupan proces zatvoren i da mali broj ljudi iz struke, u zatvorenoj proceduri, odlučuje o pitanjima od izuzetne važnosti za sve građane Srbije. 

Izvor: Vebsajt Politika, 25.09.2015.