Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OBEŠTEĆENU ŠTEDIŠA: Savet Evrope naložio Srbiji da što pre usvoji ovaj propis, kako bi se stekli uslovi za obeštećenje štediša srpskih banaka iz bivših republika SFRJ


Komitet ministara Saveta Evrope naložio je srpskim vlastima da što pre usvoje zakon kojim bi se omogućila primena presude iz slučaja "Ališić i drugi protiv Slovenije i Srbije" Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i stekli uslovi za obeštećenje štediša srpskih banaka iz bivših republika SFRJ.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, presudom iz jula 2014. godine, naložio je Srbiji i Sloveniji da preduzmu sve potrebne mere kako bi se svim štedišama nekadašnje Ljubljanske i Invest banke nadoknadila deponovana devizna štednja pod istim uslovima pod kojim su ove dve države vratile štednju svojim državljanima.

Obema državama tada je dat rok od godinu dana da počnu da rešavaju problem stare devizne štednje. Srbija će štedišama morati da isplati više od 310 miliona evra.

Komitet ministara Saveta Evrope je izrazio žaljenje što Zakon o obeštećenu štediša nije usvojen u roku koji je Srbiji zadao Sud u Strazburu, niti u roku na koji su se obavezale srpske vlasti u svom akcionom planu.

Evropski sud za ljudska prava naložio je srpskim vlastima da do 16. jula 2015. godine omoguće usvajanje posebnog Zakona o obeštećenu štediša kojim bi se regulisalo izvršenje ove presude. Srpska strana, u akcionom planu o izvršenju presude dostavljenom SE, obavezala se da će Zakon o obeštećenu štediša usvojiti do 9. jula 2015. godine.

Istovremeno, Komitet ministara Saveta Evrope pohvalio je Srbiju zbog izrade detaljnog i sveobuhvatnog plana za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Ališić i drugi protiv Slovenije i Srbije".

Savet Evrope nastaviće da vrši pojačan nadzor nad primenom ove presude i ponovo će razmatrati izvršenje presude vezane za staru deviznu štednju do marta 2016. godine.

Izvor: Vebsajt RTS, 25.09.2015.