Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RADNA VERZIJA ZAKONA O OTKLANJANJU POSLEDICA ODUZIMANJA IMOVINE ŽRTVAMA HOLOKAUSTA: Pokretna i nepokretna imovina oduzeta od Jevreja stradalih tokom Drugog svetskog rata biće vraćena Savezu jevrejskih opština, ukoliko nema živih naslednika. Prihode ostvarene po ovom Zakonu Savez će biti u obavezi da usmeri na aktivnosti predviđene Terezinskom deklaracijom


Pokretna i nepokretna imovina, oduzeta od Jevreja stradalih tokom Drugog svetskog rata biće vraćena Savezu jevrejskih opština, već od 2016. godine. Radna verzija Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta, koji nemaju živih naslednika je završena.

Radna grupa bi uskoro trebalo da sačini i Nacrt zakona koji će ići na javnu raspravu, a zakon bi pred poslanicima mogao da se nađe do kraja 2015. godine, a najkasnije do proleća 2016. godine, potvrđeno je iz Ministarstva pravde.

- Savez jevrejskih opština biće u obavezi da prihode ostvarene po ovom zakonu usmeri na aktivnosti predviđene Terezinskom deklaracijom. Poštovanje Terazinske deklaracije znači da će prihodi koje od vraćene imovine bude zaradio Savez jevrejskih opština biti usmereni u proučavanje perioda Holokausta, obeležavanje značajnih datuma iz tog perioda, za naučnoistraživačke projekte u vezi sa zločinima nacista i njihovih saradnika, izdavačku delatnost, obrazovanje o Holokaustu, kulturne manifestacije, finansiranje školovanja i stipendiranje studenata, mladih talenata i naučnika, finansijsku podršku preživelim žrtvama Holokausta i jevrejskoj zajednici, jačanje veza jevrejske zajednice u Srbiji sa sunarodnicima u drugim državama...- kažu u Ministarstvu.

Trošenje novca kontrolisaće posebno telo za nadzor, koje će biti formirano.

Predmet vraćanja biće podržavljeno građevinsko i poljoprivredno zemljište, šume, stambene i poslovne zgrade, stanovi i poslovni prostor, kao i podržavljene pokretne stvari upisane u javni registar, poput nakita ili umetnina.

Savezu jevrejskih opština neće biti vraćene nekretnine koje su isključivo u javnoj svojini, diplomatsko-konzularna predstavništva, reprezentativna zdanja za potrebe Narodne skupštine, predsednika Republike i Vlade, nepokretnosti prodate u postupku privatizacije ili stečaja, službene zgrade i poslovni prostor koje služe državnim organima ili lokalnoj samoupravi, kao ni bolnice, škole, vrtići, i nekretnine koje su sastavni deo mreža iz oblasti energetike, telekomunikacija, saobraćaja...

Ne vraća se ni izgrađeno građevinsko zemljište ili ono na kom je planskim dokumentom predviđena izgradnja objekata javne namene. Ne vraćaju se ni pokretne stvari koje su sastavni deo muzejskih zbirki ili su već prodate u postupku privatizacije.

Vrednost jevrejske imovine koja bi trebalo da bude vraćena, još uvek nije poznata, navodi Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju, dodajući da popis radi Savez jevrejskih opština na osnovu vrlo preciznih podataka koje su ostavili Nemci u svojim arhivama, ali i iz katastra.

Prema jednoj verziji, usvajanju novog zakona prethodiće usvajanje izmena Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 108/2013 i 142/2014), kao krovnog propisa, a po drugoj, dva propisa možda odu zajedno pred poslanike.

Izvor: Vebsajt Novosti, 24.09.2015.