Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA: Revidiranim Nacrtom zakona predviđeno je da će pogrebnim uslugama moći da se bave i privatna i javna pogrebna preduzeća koja budu ispunila uslove. Izvršena je i podela poslova na uređenje grobalja i pogrebne delatnosti. Nacrt zakona ne bavi se pitanjem privatnih grobalja, koje bi trebalo da uredi novi Zakon o sahranjivanju I grobljima


Izmenama Zakona o komunalnim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011) uskoro bi mogla da se obezbedi ravnopravnost privatnih i državnih pogrebnih preduzeća na tržištu. To znači da bi sa zdravom konkurencijom i pogrebne usluge mogle da budu jeftinije. Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima, koji je odobrila i Komisija za zaštitu konkurencije, čeka novu Vladu Republike Srbije.

Izmene Zakona tražili su privatni pogrebnici zbog neravnopravnog položaja na tržištu.

"Mi ne možemo da zakažemo termin u Javnom komunalnom preduzeću dok oni pogrebnika ne prenesu u kapelu, a to može da potraje više sati, nekada i ceo dan. Ako stranka kod njih kupi pogrebnu opremu, onda se termin sahrane zakazuje bez papira, bez donošenja pokojnika", objašnjava Dušan Radosavljević iz Udruženja privatnih pogrebnika.

Nacrtom zakona, svi koji ispunjavaju uslove moći će da transportuju i čuvaju telo pokojnika i obave sve pripreme za sahranu.

"Uvode se jasna i precizna pravila, više nema ograničenja u ovim delatnostima, svi oni koji ispune uslove moći će da obavljaju ovu delatnost. Pored toga što se uređuje ova oblast, koja nije do kraja uređena, to će dovesti i do poboljšanja kvaliteta, a samim tim i sniženja cena ove usluge", kaže Aleksandra Damnjanović iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U proseku, jedna sahrana na gradskom groblju u Beogradu košta oko 60.000 dinara, bez pogrebne opreme.

Nacrt zakona osim ravnopravnog položaja za privatna i javna preduzeća predviđa i podelu poslova na uređenje grobalja i pogrebne delatnosti.

U JKP "Pogrebne usluge" nisu komentarisali poslednje izmene u Nacrtu zakona jer kako ih nisu videli, kažu, nisu kvalifikovani niti objektivni da ih komentarišu.

Nacrt zakona ne bavi se pitanjem privatnih grobalja, koje bi trebalo da uredi novi Zakon o sahranjivanju i grobljima. Inače, veliki broj sahrana u Srbiji obavi se na nelegalnoj lokaciji, među kojima su i one u blizini vodotokova i bez osnovne komunalne infrastrukture.

Izvor: Vebsajt RTS, Biljana Radulović, 25.07.2016.
Naslov: Redakcija