Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA: Minimalna vrednost za male nabavke biće podignuta sa tri na pet milona dinara, dok će limit za nabavke u energetici, saobraćaju poštanskih usluga biti 10 miliona dinara


Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije u okviru 16. vanrednog zasedanja razmatraju Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama. Obrazlažući Predlog zakona ministar finansija, Dušan Vujović, rekao je da će usvajanjem ovog propisa postupak javnih nabavki trajati kraće, jer će procedure biti oslobođene komplikovanih i dugih procesa.

Kako je objasnio do sada je proces javnih nabavki u proseku trajao 200 dana, što je veoma sporo i ne odgovara očekivanjima predviđenim u direktivama EU.

Predlogom zakona predviđeno je definisanje legitimacije onih koji imaju pravo da ulože prigovor, što ranije nije bilo precizirano zbog čega je, kako je naveo, bilo zloupotreba. Namera stoga i jeste da se postupak, kako je dodao, mora urediti tako da se procesi ne mogu zaustaviti prigovorima, već da se ubrzaju.

Važećim Zakonom o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 124/2012 i 14/2015) propisanaminimalna vrednost za male nabavke je tri miliona dinara, dok je Predlogom zakona predviđeno je da se taj iznos podigne na pet miliona dinara, dok će limit za nabavke u energetici, saobraćaju poštanskih usluga biti 10 miliona dinara.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 27.07.2015.