Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O REGISTRU ZAPOSLENIH, IZABRANIH, IMENOVANIH, POSTAVLJENIH I ANGAŽOVANIH LICA KOD KORISNIKA JAVNIH SREDSTAVA: Formiranje baze podataka o angažovanju i primanjima svih zaposlenih kako bi se omogućila kontrola državnog budžeta. Prikupljanje i obrada podataka zaposlenih u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti


Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije u okviru 16. vanrednog zasedanja razmatraju Predlog zakona o Registru zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih i angažovanih lica kod korisnika javnih sredstava.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srbije Predlog zakona ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički, rekla je to tehnički akt koji treba da omogući praćenje budućeg Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Predlog zakona, kako je navela, uređuje prikupljanje i obradu podataka o angažovanju i primanjima svih zaposlenih u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012), a u ciljukontrole državnog budžeta.

"Registar se zasniva na samoprijavljivanju od strane korisnika javnih sredstava", kaže Udovički navodeći da će pravi registar, čija je izrada u planu, biti vezan za proces zapošljavanja i isplatu zarada i onemogućavati bilo kakve greške i neprijavljivanja zaposlenih, a koji se očekuje u naredne dve godine.

Izvor: Vebsajt Novosti, 27.07.2015.