Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANO JAVNO SLUŠANJE O NACRTU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU


Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo održao je 25. jula javno slušanje na temu: Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Javnom slušanju su prisustvovali narodni poslanici, predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki razvoj, Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, Studentske konferencije, Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU), odbora za obrazovanje nacionalnih saveta nacionalnih manjina, Inženjerske akademije i rektori državnih i privatnih univerziteta.

Predsednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo mr Aleksandra Jerkov istakla je značaj organizovanja ovog javnog slušanja, kako bi sve zainteresovane strane bile uključene u proces kreiranja zakona dok je još u fazi nacrta. Time se jača i kontrolna uloga Narodne skupštine, naglasila je Jerkov

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić je u svom uvodnom obraćanju naveo da se najznačajnije izmene koje su sadržane u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju odnose na unapređenje transparentnosti rada univerziteta i na otklanjanje problema u postupku priznavanja stranih visokoškolskih isprava.

Učesnici javnog slušanja detaljno su razmotrili i diskutovali na više aktuelnih tema, koje reguliše Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju: akreditacija visokoškolskih ustanova, priznavanje stranih visokoškolskih isprava i vrednovanje stranih studijskih programa, uslovi - kriterijumi za izbor u zvanja nastavnika u visokom obrazovanju i izbor u naučna i istraživačka zvanja u naučnoistraživačkoj delatnosti, javni registar doktorskih disertacija i centralni registar nastavnika, nivoi visokoškolskog obrazovanja i sticanje zvanja profesor emeritus.

O ovim temama su izlagali ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić i državni sekretari u ovom Ministarstvu prof. dr Zoran Mašić i dr Aleksandar Belić, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje prof. dr Srđan Stanković i članica Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta prof. dr Sofija Pekić Quarrie.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine Republike Srbije, 27.7.2014.