Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOZI ZAKONA O INFORMISANJU, ELEKTRONSKIM MEDIJIMA I JAVNIM SERVISIMA: ROK ZA PRIVATIZACIJU GODINU DANA, DRŽAVA SE POVLAČI IZ VLASNIŠTVA U MEDIJIMA, OD 1.1.2016 UVODI SETAKSA


Ovaj set medijskih zakona, ne samo da uređuje medijsku scenu na najtransparetniji način i ne samo da nas približava najboljim evropskim praksama, već stvara okvir da naši građani imaju daleko kvalitetnije informisanje, izjavio je večeras u Dnevniku RTS ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Povodom odluke Vlade Srbije da usvoji predloge zakona o informisanju, elektronskim medijima i javnim servisima, Tasovac je među ključne promene ubrojao povlačenje države iz vlasništva u medijima i naglasio da je rok za privatizaciju 1. jul naredne godine.s

Posle toga će početi sufinansiranje programa u javnom interesu, najavio je Tasovac i istakao da je izuzetno bitno i što vlasnička struktura u medijima postaje potpuno transparentna.

Takođe, Zakonom o elektronskim medijima stvaraju se svi preduslovi da se izvrši digitalizacija, dok se Zakonom o javnim servisima obezbeđuje njihovo stabilno finansiranje, rekao je Tasovac.

Na taj način, javni servisi mogu u potpunosti da ostvaruju ono što je njihova osnovna uloga, ocenio je Tasovac i precizirao da se, usvajanjem Zakona o javnim servisima, ukida pretplata, posle čega će oni narednih godinu i po dana na potpuno transparentan način biti finansirani iz budžeta.

Od 1.januara 2016.godine uvodi se taksa, kao jedini način finansiranja javnih servisa, najavio je Tasovac.

Upitan kakva je razlika između pretplate i takse, Tasovac je odgovorio da je pretplata podrazumevala jednu vrstu dobrovoljnosti, dok je taksa obaveza, što je praksa skoro svih javnih servisa u Evropi.

Prema rečima Tasovca, uvođenje takse otklanja i poslednju sumnju oko toga da Vlada kontroliše javne servise.

Mi imamo ispred sebe godinu i po dana da se stabilizuju javni servisi, istakao je Tasovac, koji je apsolutno siguran da će situacija u zemlji do tada biti mnogo bolja.

Osim toga, izuzetno je važno što je Zakonom o javnim servisima propisano da ta taksa ne može biti veća od 500 dinara, zaključio je Tasovac.

  • Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović izjavio je danas da nije dobro što je set medijskih zakona usvojen na vladi po hitnom postupku.

"Zakoni su se pojavili jutros na kratko i odmah nestali i nisu dostupni ni na sajtu vlade, skupštine, niti Ministarstva kulture i informišanje... Čudno je da je vlada usvojila tekstove zakona, a da je predlog nepoznat", kazao je Tanjugu Obradović.

Njega je, kako kaže, iznenadilo to što je vlada usvojila i Predlog zakona o javnim medijskim servisima, jer on, kako tvrdi, nije usaglašen sa Briselom.

"Ne znam šta je Vlada usvojila i za mene je iznenađenje da je usvojen i Predlog zakona o javnim servisima, jer zvanična varijanta nije usaglašena sa Briselom, pa je bilo naznaka da on neće biti usvojen. Ili su ekspresno stigle preporuke iz Brisela, ili je on uvojen bez njih", rekao je Obradović.

Kad je reč o hitnom postupku, on sumnja da će poslanici imati vremena da se pripreme za raspravu i da pripreme amandmane.

  • Novim medijskim zakonima, koje je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je povlačenje države iz vlasništva u medijima, projektno finansiranje, ukidanje televizijske pretplate i od 2016. uvođenje takse koja neće prelaziti iznos od 500 dinara, rekao je državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković.

"Vrlo brzo bićemo svedoci niza promena kao što je izlazak države iz vlasništva u medijima. To je nešto o čemu se pričalo godinama, da ne kažem decenijama unazad i na kraju pokazala se zaista realna želja kroz usvajanje ovih zakona da se to i desi", rekao je Mirković za televiziju B92.

On je naveo da, prema najnovijim podacima, 81 medij treba da se privatizuje, što je od šest do sedam odsto svih registrovanih medija.

"Kada se pogleda broj glasila koji su registrovani u Agenciji za privredne registre, kojih ima 1.320, to predstavlja iznos od šest do sedam odsto medija ali je činjenica da će to morati da se učini do 1. jula 2015. Zatim, uvešće se projektno finansiranje i to onih projekata koji promovišu javni interes koji je pre svega u interesu građana ove zemlje", rekao je Mirković.

Kada je reč o televizijskoj pretplati, Mirković je kazao da će ona biti ukinuta čime je, naveo je, ispunjeno obećanje premijera Aleksandra Vučića.

"Usvajanjem zakona o javnim medijskim servisima pretplate više neće biti. Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine biće finansirani ove i naredne godine kroz budžet, a od 2016. se uvodi taksa kao model finansiranja. Ta taksa ne može preći iznos od 500 dinara tako da će se ona u narednom periodu definisati u zavisnosti od planova koje budu imali javni servisi", kazao je Mirković.

Prema njegovim rečima, zakon o javnom informisanju i medijima odagnaće gomilu dilema i spekulacija koje su ranije postojale a ticale su se vlasničke strukture medija.

"Sada postoji iskrena želja ove vlade da se i odagnaju bilo kakve spekulacije i na tom polju. U tom smislu sam veliki optimista da ovi zakoni predstavljaju novi početak u medijskoj sferi", rekao je Mirković.

On je poručio kritičarima reformskih poteza da je sve što je ugrađeno u predložene medijske zakone urađeno u dogovoru sa Evropskom komisijom i da je sve usaglašeno, da apsolutno nema zamerki.

Povodom kritika što se ti zakoni usvajanju po hitnom postupku, Mirković je kazao da je podrobno analizirana situacija godinama unazad i da su predloženi medijski zakoni rezultat Medijske strategije usvojene septembra 2011. godine

"Bilo je nekoliko javnih rasprava, za svaki od ovih zakona je održana javna rasprava, sve što je rađeno, rađeno je u transparentnoj proceduri, postojale su radne grupe, čak je Ministarstvo kulture i informisanja bilo pohvaljeno od Transparentnosti Srbije za proces sprovođenja javne rasprave o zakonu o elektronskom medijima koji će biti preduslov za proces digitalizacije koji treba da se sprovede do 17. juna 2015. godine", rekao je Mirković.

Saša Mirković je rekao da pet reformskih zakona koji su danas usvojeni govore najviše o reformskim potencijalima vlade na čelu sa Vučićem.

  • Skupština Srbije razmotriće na novoj sednici u utorak tri medijska zakona, kao i Predlog zakona o privatizaciji i izmene Zakona o stečaju, rečeno je u kabinetu predsednice parlamenta Maje Gojković.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da će usvajanje seta medijskih zakona biti veliki pomak u usaglašavanju sa evropskim standardima najavljujući da će uskoro biti poznat izveštaj Evropske komisije o skriningu poglavlja 10 koje se odnosi na medijsku sferu.

"EU i EK žele da se implementira medijska strategija, a medijski zakoni su najvažniji alat za to. Mislim da već dugo teku razgovori na ovu temu. EK je komentarisala nekoliko nacrta i čini mi se da vlada ima nameru da usvoji ovaj set zakona što pre. To je veoma pozitivno", kazao je Devenport Tanjugu.

Prema njegovom mišljenju, set medijskih zakona rezultat je veoma široke javne debate tokom dve godine koju su i OEBS i zemlje članice EU podržavale sve vreme.

  • Vlada Republike Srbije usvojila je I Predlog zakona o privatizaciji. Cilj ovog zakona je da ubrza privatizacije i stvori uslove za ekonomski razvoj i očuvanje socijalne sigurnosti.
  • Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o stečaju kojim se obezbeđuju uslovi za poboljšanje poslovnog ambijenta, efikasnije sprovođenje stečajnog postupka i sprečavanje zloupotreba i korupcije u ovom procesu.
Izvor: RTV