Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Narodna skupština RS: Predlog zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima će biti vraćen u skupštinsku proceduru zbog velikog broja amandmana


Cilj donošenja novog Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009 - dalje: Zakon)je promena i rešavanje problema koji se javljaju na tržištu i u narednih nekoliko nedelja Predlog zakona bi mogao da se vrati u skupštinsku proceduru, izjavio je pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za visoko obrazovanje, Milovan Šuvakov.

On je naveo da se radi o potpuno novom Zakonu, a glavni cilj je da kvalitetan udžbenik bude dostupan svakom detetu, što trenutno nije slučaj. "Tržiste udžbenika fokusira se na osnovnu školu na srpskom jeziku, a nacionalne manjine i deca sa specijalnim potrebama nisu "pokrivena kako treba", dok za srednje i stručne škole 90 odsto predmeta nema adekvatne udžbenike", naveo je Šuvakov.

Inače, Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pre desetak dana iz skupštinske procedure povukla Predlog zakona, zbog brojnih pritisaka i nesuglasica vezanih za rešenja u tom budućem propisu.

" U poslednjem momentu pristigao je veliki broj amandmana koji su na neki način pretili da uruše konstrukciju samog Zakona. Važno je da se razmotre amandmani koji mogu da prođu i zajedno sa podzakonskim aktima u narednih par nedelja očekujemo da se Zakon vrati u skupštinsku proceduru", rekao je Šuvakov.

On je naveo da slobodno tržište ne postoji jer udžbenike bira nastavnik, a kupuje roditelj, dok na tržištu postoji 79 licenciranih izdavača. Novi zakon, dodao je, limitira poklone na 300 dinara i obavezuje izdavače da predstavljaju udžbenike u školama, a ne na drugim mestima. 

Izvor: Vebsajt Tanjug, 27.05.2015.