Zastava Bosne i Hercegovine

Narodna skupština RS: Usvojene izmene i dopune Zakona o standardizaciji: Institut za standardizaciju baviće se poslovima sertifikacije, kao i pružanjem stručne pomoći za primenu, odnosno ispunjavanje zahteva srpskih standarda


Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 27. maja 2015. godine izmene i dopune Zakona o standardizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009 - dalje: Zakon), kojima je predviđeno da Institut za standardizaciju može da obavlja i druge poslove, radi uspostavljanja održivog i stabilnog izvora finansiranja.

Zakon predviđa da Institut može da se bavi i poslovima sertifikacije, kao i pružanjem stručne pomoći za primenu, odnosno ispunjavanje zahteva srpskih standarda.

 Izmenama je predviđeno i da se nacionalni standardi drugih država mogu koristiti kao osnova za donošenje srpskih standarda samo u slučaju kada u određenoj oblasti ne postoje međunarodni standardi, kao i da se u tom slučaju mogu donositi i izvorni srpski standardi i srodni dokumenti.

Ukinuta je obaveza Instituta da rešenja o donošenju i povlačenju srpskih standarda i srodnih dokumenta objavljuje u "Službenom glasniku".

Izvor: Vebsajt Tanjug, 27.05.2015.