Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ODLUKE O ODREĐIVANJU BLIŽIH TEHNIČKIH I DRUGIH USLOVA ZA UGOSTITELJSKE OBJEKTE KOJI SE NE KATEGORIZUJU, A KOJI SE NALAZE U STAMBENIM ZGRADAMA: Za otvaranje nekategorisanog hotelskog smeštaja na teritoriji Grada Beograda biće neophodna saglasnost Skupštine stanara. Hosteli koji se već nalaze u zgradama imaće rok do 31. decembra 2016. godine da pribave saglasnosti, ukoliko žele da nastave da obavljaju tu delatnost


Na sednici Skupštine grada Beograda, koja je zakazana za 28. april 2016. godine, naći će se Predlog odluke o određivanju bližih tehničkih i drugih uslova za ugostiteljske objekte koji se ne kategorizuju, a koji se nalaze u stambenim zgradama, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić, navodeći da se nekategorizovani hotelski smeštaj odnosi na hostele, apartmane i sobe za izdavanje.

On je ocenio da je u toj oblasti do sada uglavnom "vladao haos", te da su se hosteli otvarali u stambenim zgradama bez određenih pravila.

Predlogom odluke, između ostalog, definisano je koje uslove mora da ispunjava hostel kako bi bio otvoren u stambenoj zgradi, a predviđena je i obaveza dobijanja saglasnosti Skupštine stanara.

 "Oni koji drže hostele moraće da imaju ugovor sa Skupštinom stanara kojim će definisati sva svoja međusobna prava i obaveze i na taj način stanari će davati saglasnost da neko otvori hostel u njihovoj zgradi", pojasnio je Vesić.

To je, kako je istakao, veoma značajno, jer su se stanari žalili da se u zgradama gde žive otvaraju hosteli bez njihovog znanja.

"Sa druge strane to daje garanciju i ljudima koji otvaraju hostele da ne žive u neizvesnosti već da imaju jasno regulisan odnos sa Skupštinom stanara kako ne bi dolazili u situaciju da im neko stalno šalje inspekciju i pokušava da ometa njihov rad", dodao je Vesić.

Predlogom odluke definisano je i šta sve treba da sadrže hosteli, čime se utiče na zaštitu korsnika ovih usluga, jer će tačno znati šta mogu da dobiju u takvim objektima.

Vesić je naveo i da će Odluka delovati stimulativno na razvoj hostela i hotelijerstva, te da će se, kada bude stupila na snagu, rigorozno sprovoditi.

Predlogom odluke je predviđeno i da oni koji izdaju smeštaj u stambenim zgradama, a nisu registrovani za takvu vrstu smeštaja više neće moći da se reklamiraju na sajtovima za oglašavanje. "Na taj način će se zaštiti ljudi koji uredno rade i plaćaju porez", precizirao je Vesić.

Kada je reč o hostelima koji već postoje u stambenim zgradama, Odlukom je predviđeno da imaju rok do 31. decembra 2016. godine da obezbede saglasnost Skupštine stanara.

"Verujem da će većina njih naći zajednički jezik sa Skupštinom stanara jer je to dovoljno dug rok da mogu da se prilagode Odluci", zaključio je Vesić.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 27.04.2016.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija