Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Puna primena Zakona počinje 30. aprila 2016. godine, dok se odredbe koje se odnose na inspekcijski nadzor nad neregistrovanim subjektima već primenjuju. Novina u Zakonu je primena instituta procene rizika, koja će umanjiti neujednačenost u radu inspekcija


Od subote, 30. aprila 2016. godine počinje puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015 - dalje: Zakon), koji će, kako se očekuje, uvesti reda u mnogim oblastima života i poslovanja.

Ovaj Zakon treba da obezbedi sigurnije poslovanje za privrednike, smanji rad na crno i postavi standarde u postupanju inspekcijskih službi.

Do donošenja ovog akta u Srbiji nije sprovedena suštinska sveobuhvatna reforma inspekcijskog nadzora, što je podsticalo nepredvidivost poslovnog ambijenta, visoke troškove poslovanja, kao i rast sive ekonomije i korupcije.

Prvi put ovim Zakonom uspostavljen je balans preventivnih i kaznenih mera i stavljen akcenat na odgovornost svih koji učestvuju i izgradnji poslovnog okruženja. To znači da one koji posluju legalno, inspekcija više neće kontrolisati prečesto i za iste stvari, već će inspektori svoj nadzor usmeriti ka visokorizičnim subjektima. Sada će – a započeli su to već prošle godine – inspektori posebno kontrolisati neregistrovane objekte. Naime, dato im je ovlašćenje, ali i obaveza, da ulaze u neregistrovane objekte, jer su ranije kontrolisali samo registrovane privrednike, a neregistrovani su bili praktično nedodirljivi i oslobođeni kontrole, što ime je olakšavalo da ne prijavljuju radnike i ne plaćaju nikakve doprinose državi.

Inspekcijski podaci ukazuju na to da je među privatnicima najviše neregistrovanih frizerskih salona, auto-servisa i perionica, zanatskih radnji kao što su obućari, šnajderi, prodavci raznih sokova... Deo ilegalnih radnji nalazi se u stanovima ili kućama pa će upravo oni biti na meti inspektora.

U prvom kvartalu 2016. godine inspektori rada zatekli su 4.793 radnika "na crno", od kojih je, posle preduzetih mera inspektora, 3.728, odnosno oko 80 odsto, sa poslodavcem zasnovalo radni odnos. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izneo je podatak da su u prva tri meseca poslodavci kažnjeni novčanim kaznama od ukupno 62 miliona dinara, a na osnovu izdatih prekršajnih naloga u republički budžet uplaćeno je oko 7,5 miliona dinara.

Prošle godine, na osnovu rešenja inspektora rada, za celu godinu zaposleno je 12.251 osoba koja je otkrivena da radi na crno – izjavio je ministar. – Sigurni smo u to da će ova godina biti još bolja. Inspekcija je od 1. januara do 31. marta 2016. godine otkrila 222 neregistrovana privredna subjekta, od kojih je 117 odmah registrovano, 98 prekinulo rad i pokrenulo postupak upisa u Registar, a sedam izjavilo da ne želi da se registruje i prekinulo dalji rad.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. Malešević, 26.04.2016.
Naslov: Redakcija