Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Zakon stupa na snagu 1. jula 2016. godine. Izvršitelji će sprovoditi sva izvršenja koja su dosad bila u nadležnosti suda, izuzev onih u porodičnim sporovima i vraćanju zaposlenog na rad, za šta je i dalje zadužen sud


Svi stari izvršni predmeti iz građanske materije će biti rešeni po novom Zakonu o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 - dalje: Zakon), koji će stupiti na snagu 1. jula 2016. godine, rekao je predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević.

"Primenom novog Zakona, koji predviđa sistemske mere u vezi nadležnosti suda i javnih izvršitelja, veliki broj predmeta preći će na privatne izvršitelje i biće rešen u skladu sa novim Zakonom, koji predviđa strogu disciplinu stranaka", rekao je Milojević u Palati Srbija na konferenciji posvećenoj novom Zakonu - "Novo rešenje za stare predmete".

Prema njegovim rečima, Zakon ukida mešovitu nadležnost suda i javnih izvršitelja, uvodi procesnu diciplinu poverioca, suda, javnih izvršitelja, Komore izvršitelja, tako da propuštanje određenih procesnih radnji u kratkim rokovima dovodi do obustave izvršenja, naveo je Milojević, ukazujući da je na taj način "predmet završen i za sud".

On je napomenuo da će prema planu rada, svi predmeti biti evidentirani, da će se usaglasiti baza podataka i veliki broj predmeta će biti rešen elektronskim putem.

Pomoćnik ministra pravde, Nela Kuburović, je navela da novi Zakon pokušao da doprinese efikasnijem izvršnom postupku tako da dođe do njegovog ubrzanja, ali i do ujednačavanja sudske prakse, koja se pokazala kao veliki nedostatak izvršne materije, pa je zbog toga uvedeno pravo žalbe.

"Novi Zakon ukida paralelnu naležnost javnih izvršitelja i sudova. Novim Zakonom sudovi su isključivo nadležni sa sprovode izvršenja prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari, izvršnih isprava koje glase na činjenje, davanje, trpljenje i zvršnih isprava u vezi sa porodičnim odnosima i vraćenje zaposlenih na rad", ukazala je Kuburović.

Svi ostali predmeti prelaze u isključivu nadležnost javnih izvršitleja koji ostaju nadležni u komunalnim predmetima, napomenula je ona.

Pomoćnik ministra je ukazala da su se izršitelji pokazali kao efikasniji, pre svega zbog tehničke opremljenosti, kao i broja angaživanih ljudi.

Sada ima 235 izvršitelja koji imaju preko 1.700 zapsoelnih, dok je u sudovima na tome angažovano oko 800 ljudi.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Majkl Davenport, rekao je da veruje da zajednički možemo da učinimo veliki korak napred u vezi sa problemom koji je od velikog značanja za gađane Republike Srbije, kao i uspešnom zatvaranju Poglavlja 23 i ulaska Srbije u EU.

"Dosta visoko smo postavili lestvicu za projekat Upređenja pravosuđa, i on treba da iskoristi i spoji našu podršku i ambiciozne ciljeve na rešavaju starih predmeta predviđene u okviru Poglavlja 23", rekao je Davenport.

Izvor: Vebsajat Tanjug, 27.04.2016.
Naslov: Redakcija