Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAHTEVI ZA POVRAĆAJ POREZA NA DODATU VREDNOST STRANCIMA: Zahtevi za povraćaj dostavlaju se do 30. juna


Strani poreski obveznici koji su tokom 2014. godine platili PDV u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji, imaju rok da do 30. juna dostave zahtev za povraćaj PDV-a.

To jedino ne važi za Bosnu i Hercegovinu, u kojoj strani poreski obveznici imaju najkasnije 14 meseci od datuma izdavanja fakture da dostave zahtev za povraćaj PDV-a, navodi regionalna savetodavna organizacija "Eurofast", i dodaje da je cilj povraćaja PDV-a zapravo izbegavanje dvostrukog oporezivanja.

Kada je reč o Srbiji, "Eurofast" je precizirao da pravo na povraćaj PDV-a imaju poreski obveznici koji su osnovali preduzeća u sledećim državama: Holandiji, Slovačkoj, Hrvatskoj, Danskoj, Austriji, BiH, Belgiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji, Nemačkoj i Britaniji.

Imenovanje lokalnog poreskog konsultanta koji bi pomogao u proceduri povraćaja PDV-a u Srbiji bi, prema ocenama "Eurofasta", bilo od velikog značaja.

Kada Poreska uprava Srbije izvrši povraćaj PDV-a, ta sredstva se vraćaju u valuti matične države podnosioca zahteva i to na njegov bankovni račun u Srbiji ili inostranstvu. Vremenski rok za dostavljenje zahteva za povraćaj PDV-a iz 2014. godine je 30. jun 2015. godine. 

Izvor: Portal E-kapija, 27.4.2015.